Hoppa till huvudinnehåll

Trump tänker inte titta på fotboll om spelare knäböjer då nationalsången spelas

Colin Kaepernick  och Eric Reid knäböjer i protest då nationalsången spelas
Colin Kaepernick och Eric Reid knäböjer i protest år 2016 då nationalsången spelas Colin Kaepernick och Eric Reid knäböjer i protest då nationalsången spelas Bild: AFP / Lehtikuva NFL,USA,nationalsånger,fotbollsspelare,fotbollsliga

USA: president Donald Trump har meddelat att han inte tänker titta på amerikanska fotbollsmatcher om spelare inte ställer sig upp och står då nationalsången spelas.

Trump skriver på Twitter att han inte längre kommer att följa med den amerikanska fotbollsligan NFL (National Football League) eller amerikanska fotbollslag om de vägrar att ställa sig upp och stå då sången spelas.

Hoppa över Twitterpostning


Hoppa över Twitterpostning

Fotbollsförbundet straffar inte dem som låter bli att stiga upp

Att knäböja då nationalsången spelas symboliserar kamp mot rasism.

USA:s fotbollsförbund meddelade förra veckan att man har slopat kravet på att spelare ska stå under nationalhymnen. Förbundet meddelade att det tidigare kravet hade förringat kampen mot rasism (rörelsen Black Lives Matter).

Knäböjandet började för några år sedan

Knäböjandet kom igång år 2017 då damernas landslagsspelare Megan Rapinoe knäböjde under nationalsången före en match. Hon gjorde det i solidaritet med Colin Kaepernick som hade knäböjt för att fästa uppmärksamhet vid rasism.

NFL-chefen Roger Goodell sade nyligen att fotbollsligan begått ett misstag då man inte hade lyssnat på spelare och fördömt rasism i landet i samband med demonstrationerna mot polisbrutalitet som riktats mot svarta.

Frågan har aktualiserats efter att en svart obeväpnad man dödades av en polis i Minneapolis.

Donald Trump
President Trump efterlyser respekt Donald Trump Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump,USA

President Trump har skarpt motsatt sig att spelare knäböjer under nationalsången. Han har bland annat skrivit på Twitter att NFL-spelare som gör så "visar brist på respekt för vårt land och vår flagga".

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes