Hoppa till huvudinnehåll

Arenainvestering på bangården delade Åbofullmäktige - grönt ljus efter lång diskussion

Godståg vid bangården i Åbo med höghus i bakgrunden.
Hur ska bangården i Åbo utvecklas? Godståg vid bangården i Åbo med höghus i bakgrunden. Bild: Nina Bergman / Yle Godståg,tåg,höghus,bangård,Åbo,bangården i åbo

Åbo stad går vidare med planerna på att investera 30 miljoner euro i det arenabolag, som ska bygga ett upplevelsecentrum vid bangården i Åbo. Stadsfullmäktige i Åbo fattade beslutet på sitt möte på måndagen efter en lång diskussion och omröstning.

Nu fattade fullmäktige ett principbeslut om investeringen, det slutliga beslutet fattas senare.

På området planeras en ny hockeyarena, ett evenemangscenter, bostäder och kontorslokaler. Hockeyarenan skulle fungera som HC TPS nya hemma-arena.

Staden har lagt fram flera villkor för stadens placering. Bland annat ska arenabolaget få statligt stöd för projektet och annat än bostäder och arenan ska också byggas på området, såsom affärslokaler och restauranger.

"Vi har en skyldighet att skapa tillväxt"

Flera av Samlingspartiets ledamöter talade varmt för en placering. Enligt Saara-Sofia Sirén (Saml) är kulturen och idrotten stadens styrkor och arenaprojektet skulle vara en satsning på det här.

- Vi som beslutsfattare har en skyldighet att utveckla Åbo och skapa en tillväxt och arbetsplatser. Det slutliga investeringsbeslutet fattas senare och ramarna för placeringen är strikta, säger Sirén.

Även SDP:s Mika Maaskola ansåg att arenaprojektet är ett sätt att locka turistande barnfamiljer till staden.

SFP:s Nicke Wulff konstaterade att det är viktigt att staden fortsätter med förhandlingarna.

- För en viss summa pengar får vi också tillbaka, sade Wulff.

"Staden måste prioritera sina investeringar"

Men stark kritik framfördes också. Vänsterförbundet hänvisade till coronakrisen och det ekonomiska läget som det här har förorsakat för Åbo stad.

- Staden måste prioritera sina investeringar och vad staden ska satsa på. Jag tycker också att det är märkligt att investera i det här innan vi vet vad vi gör med Åbohallen, sade Li Andersson (Vf).

Andersson var också rädd för att det här projektet sållar sig till de projekt, där kostnaderna skenar iväg och där staden i ett senare skede är tvungen att punga ut mer pengar. Fullmäktige har ett sådant sorgligt exempel framför sig senare under mötet, sade Andersson och hänvisade till frågan om de ökande kostnaderna för Logomobron.

Även Sannfinländarna ställde sig kritiska.

- Staden är snart en kriskommun. Varför ska vi vara med i ett sådant riskprojekt, frågade sig Juha Anttila (Sannf).

Vänsterförbundet föreslog både bordläggning och att förkasta förslaget. Förslaget om bordläggning föll med rösterna 48-13, 6 röstade blankt.

I frågan om att förkasta ärendet föll rösterna 46-20, en röstade blankt. Därmed går Åbo stad vidare med planerna på att placera i arenabolaget.