Hoppa till huvudinnehåll

Finland återgår till normalläge - beredskapslagen inte längre i kraft från och med tisdag

Regeringen har på måndagen förhandlat om beredskapslagens fortsättning på Ständerhuset. Det finns inte längre förutsättningar för beredskapslagen, alltså råder det inte längre undantagsförhållanden i Finland.

Regeringen skrev historia då den införde beredskapslagen i mars. I dag är en historisk dag igen då regeringen fattat beslut om att beredskapslagen inte längre ska vara i kraft.

- Utifrån den epidemiologiska och juridiska bedömning vi har fått kan vi konstatera att det inte finns tillräckliga förutsättningar för att fortsätta med beredskapslagen. Beredskapslagen och förordningen om tillämpande av lagen upphävs, sa statsminister Sanna Marin (SDP) på presskonferensen.

Vi hoppas att vi inte ska behöva ta i bruk beredskapslagen på nytt

Statsrådet upphäver tillämpningen av beredskapslagen på sitt möte i dag och från och med midnatt är beredskapslagen inte längre i kraft.

- Det här betyder ändå inte att smittrisken är förbi. Det är fortfarande viktigt att hålla avstånd och vara noga med hygienen, påpekar Marin.

Pääministeri Sanna Marin hallituksen tiedotustilaisuudessa Helsingissä 15. kesäkuuta 2020. Hallitus purkaa poikkeusolot.
Statsminister Sanna Marin (SDP) säger att de begränsningar som har funnits har behövts för hela landet. Pääministeri Sanna Marin hallituksen tiedotustilaisuudessa Helsingissä 15. kesäkuuta 2020. Hallitus purkaa poikkeusolot. Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva Sanna Marin,Regeringen Marin

Regeringen bedömer att man nu kan kontrollera coronaepidemin utan beredskapslagarna, preciserar justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP).

- Det här är en glädjens dag. Vi hoppas att vi inte ska behöva ta i bruk beredskapslagen på nytt, men det hänger på att finländarna fortsättningsvis är noga med hygien och avstånd, säger Henriksson.

Henriksson tackar också finländarna för att de följt rekommendationerna så bra.

Besöksförbud och restauranger diskuteras på onsdag

Regeringen har i dag också diskuterat besöksförbudet vid äldreboenden och hur många personer som ska få samlas på olika publika tillställningar.

Regeringen återkommer till de här frågorna på onsdag. Då ska också begränsningarna som gäller restaurangerna diskuteras.

- Det är klart att mänskliga rättigheter gäller alla, också de äldre. Det finns ett behov av att se över de instruktioner som finns, men ansvaret för det ligger på Social- och hälsovårdsministeriet, säger Henriksson.

Hittills har 7104 personer konstaterats vara smittade i Finland

Om det blir en andra våg av coronaepidemin senare i år räknar regeringen med att inte behöva ta till beredskapslagen, utan kunna klara det med befintlig lagstiftning.

Ministrarna säger ändå att regeringen vid behov kan införa strängare restriktioner på nytt.

Endast 26 personer vårdas på sjukhus

Regeringens beslut att upphäva beredskapslagen bygger på expertutlåtanden av både jurister och epidemiologer.

Liisa-Maria Voipio-Pulkki från Social- och hälsovårdsministeriet säger att det finns flera områden i Finland där det inte har funnits några konstaterade coronafall på några veckor.

Samtidigt är epidemin inte under kontroll i grannländerna och immuniteten är låg i alla länder, konstaterar Voipio-Pulkki.

Hittills har 7 104 personer konstaterats vara smittade i Finland. Just nu vårdas 26 personer på sjukhus, varav en vårdas på intensivavdelning.

Vi rapporterade live från regeringens presskonferens, som den här gången inte simultantolkades till svenska. Du kan läsa liverapporteringen här, men det lönar sig att börja läsa nerifrån och scrolla uppåt.

Statsminister Sanna Marin sa i går och inför förhandlingarna i dag att undantagsförhållandet endast kan fortsätta om det finns starka skäl för det.

Beredskapslagarna kan till exempel anses nödvändiga för att garantera befolkningens hälsa eller hälsovårdens kapacitet.

Beredskapslagens paragrafer är i kraft fram till slutet av juni, men enligt Marin kan de slopas tidigare om läget tillåter det. Hon sa att regeringen kommer att fatta sitt beslut utgående från experternas utlåtanden.

Beredskapslagen har i stora drag använts för fem olika områden: för att isolera Nyland, för att stänga skolorna, för att reglera läkemedelsförsörjningen, för att införa arbetsplikt för personalen inom hälsovården och för arbetsvillkor för personal inom så kallade kritiska branscher.

Att undantagsförhållandena avslutas innebär ändå inte att alla begränsningar för medborgarna automatiskt försvinner.

Till exempel begränsningarna om hur många som får samlas på samma ställe gäller fortfarande, liksom också restaurangernas strängare öppethållningstider.

Regeringen har i dag för avsikt att också diskutera begränsningen av publikmängden efter augusti och besöksförbudet på olika vårdhem.