Hoppa till huvudinnehåll

I Danmark får hushållen nu kontanter av staten - målet är att få danskarna att konsumera och sätta de ekonomiska hjulen i rullning

Köpenhamn
De danska ekonomiska hjulen ska fås i rullning. Köpenhamn. Köpenhamn Bild: Copyrights © WDnet Digital Creation Studio - All Rights Reserved. Danmark,Köpenhamn

Danska partier enades i natt om ekonomiskt stöd till danskarna - "ett sommarpaket". Det handlar om en omfattande kontant utbetalning direkt till hushåll, meddelar Danmarks finansminister Nicolai Wammen (S).

Det så kallade sommarpaketet ska sätta sprätt på den danska ekonomin medan Danmark fortsätter att bekämpa coronakrisens effekter. Paketet uppgår till sammanlagt 60 miljarder kronor (över 8 miljarder euro).

För den genomsnittliga danska löntagaren kommer summan att bli ungefär 15 000 danska kronor (drygt 2 000 euro) efter skatt, skriver ledaren för De Konservative, Søren Pape Poulsen, på Facebook.

För att få pengarna måste man ha arbetat under perioden 1 september 2019 - augusti 2020.

Beloppet som enskilda löntagare får betalas ut i relation till intjänad semesterersättning. Pengarna skulle i normala fall ha frysts ner och utgjort en tilläggspension i framtiden.

I Danmark har det rått en bred politisk enighet om att det här är en bra metod och att åtgärden kommer att öka konsumtionen och sparka igång de ekonomiska hjulen.

 Det här danska paret har handlat i en gränsbutik i den tyska staden Flensburg. Danska politiker hoppas på att danskarna ska shoppa i Danmark.
Det här danska paret har handlat i en gränsbutik i den tyska staden Flensburg. Danska politiker hoppas på att danskarna ska shoppa i Danmark. Det här danska paret har handlat i en gränsbutik i den tyska staden Flensburg. Danska politiker hoppas på att danskarna ska shoppa i Danmark. Danmark,konsumtion,matvaror,shopping,livsmedel

Förhoppningen nu är att danskarna använder sina pengar till konsumtion i hemlandet.

Utbetalas först i oktober

Pengarna betalas ut på löntagarnas konto först i oktober. Enligt finansminister Wammen ligger det "tekniska orsaker" bakom den sena utbetalningen.

Men han tillägger att danskarna kan känna sig trygga.

- Pengarna kommer nog. Om man under sommaren vill använda pengar till glass, kläder eller saker till hemmet så kan man göra det i visshet om att pengarna kommer i oktober.

Tanskan parlamenttirakennus pääsisäänkäynnin puolelta, Kööpenhamina, 21.3.2018.
Nu uppmanas danskarna konsumera Tanskan parlamenttirakennus pääsisäänkäynnin puolelta, Kööpenhamina, 21.3.2018. Bild: Jari Kovalainen / Yle Christiansborgs slott,Folketinget,Danmark

Extra utdelning också via socialförsäkringssystemet

Under nattens förhandlingar kom partierna också överens om att satsa på att stöda också personer som erhåller pengar från socialförsäkringssystemet, och till pensionärer och studerande.

De får ett skattefritt tillskott på 1 000 danska kronor - cirka 134 euro.

Tidigare stödåtgärder i form av skatte- och momsuppskov och olika typer av direktstöd ska nu fasas ut.

Avtalet förhandlas fram i natt av Venstre, De Radikale, De Konservative, SF, Enhedslisten och Alternativet.

Danmark hörde till de första länderna i Europa som stängde ner samhället i mars för att bekämpa coronaepidemin. Danmark hörde också till de första som öppnade samhället igen efter att ha lyckats stävja smittspridningen.

Källor: Ekstra Bladet, Politiken, dr.dk, TT

Läs också