Hoppa till huvudinnehåll

Inga permitteringar för vårdpersonal i Karleby – men nya samarbetsförhandlingar kan vänta Soite i höst

Mellersta Österbottens centralsjukhus.
Mellersta Österbottens centralsjukhus. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Soite,Mellersta Österbottens centralsjukhus,sjukskötare,Sjuksköterska,vårdpersonal

Soites styrelse behandlade också förtroendekrisen inom vårdsamkommunen.

De senaste samarbetsförhandlingarna vid vårdsamkommunen Soite i Mellersta Österbotten avslutas som resultatlösa.

Samtidigt ger Soites vd, Minna Korkiakoski-Västi, fullmakt att vid behov inleda nya samarbetsförhandlingar i höst. Det sker i så fall i samband med att nästa års budget görs upp.

Soites styrelse beslöt i mitten av maj att gå in för samarbetsförhandlingar som gällde hela personalen.

- Men vi hittade inga nya sätt för att få till stånd flexibla lösningar inom personalen.

Kvinna klädd i mörkblå blus ser in i kameran. I bakgrunden sjukhusmiljö.
Minna Korkiakoski-Västi, Soites vd. Kvinna klädd i mörkblå blus ser in i kameran. I bakgrunden sjukhusmiljö. Bild: VILLE VIITAMÄKI / YLE Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite

På grund av coronaviruset kan vårdsamkommunen flytta personal till andra uppgifter i åtta veckors tid.

- Vi hoppades att vi skulle få göra det för längre perioder än så, men det gick man inte med på, säger vd Minna Korkiakoski-Västi.

Samarbetsförhandlingarna ledde inte till några permitteringar eller uppsägningar.

Styrelsen visar förtroende för ledningen

Styrelsen tog också upp förtroendekrisen inom vårdsamkommunen.

Totalt elva fullmäktigeledamöter anser att ett tillfälligt utskott ska tillsättas för att utreda förtroendet för tjänstemannaledningen.

Korkiakoski-Västis förslag var att styrelsen skulle konstatera att ärendet tas till fullmäktige, som avgör om det behövs en utredning och ett tillfälligt utskott.

Antti Hietaniemi (C) föreslog att styrelsen ska ge ett utlåtande inför fullmäktiges behandling av ärendet. Hans förslag var att det enligt styrelsen inte finns något behov av ett utskott.

- Det blev omröstning och en majoritet, 5-4, ansåg att det inte finns något behov av eller grund för en utredning och ett utskott, säger Korkiakoski-Västi.

Det är nu upp till fullmäktige att ta beslut om nästa steg, men styrelsens åsikt kommer med i beredningen inför fullmäktigemötet.

Nästa fullmäktigemöte hålls 24 juni.

- Men då kommer det här ärendet inte att vara med, det blir först till hösten. Men fullmäktige kan så klart välja att ta upp det som brådskande ärende den 24:e om de vill, säger Korkiakoski-Västi.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten