Hoppa till huvudinnehåll

Kilometerlånga köer då Danmarks gräns mot Tyskland öppnades: "Som då Berlinmuren föll"

Bilköer vid tysk-danska gränsen vid Flensburg–Kruså.
Bilköer vid gränsövergången Flensburg–Kruså. Bilköer vid tysk-danska gränsen vid Flensburg–Kruså. Bild: AFP/Lehtikuva Danmark,Tyskland,gränstrafik,turism,Kruså,Flensburg

Tyska turister var inte sena med att ta tillfället i akt då Danmark öppnade sina gränser för tyskarna på måndagen. Det uppstod ställvis kilometerlånga köer vid gränsen.

Vid motorvägsövergången i Frøslev var det upp till åtta kilometer långa köer. Vid den närliggande mindre landsvägsövergången Flensburg-Kruså var kön kring en kilometer.

Gränspolisen tvingades kompromissa.

– Efter att vi öppnat gränsen vid midnatt var det kö både vid Frøslev och vid Kruså fram till halv tre. Därefter övergick vi till stickprovskontroller för att hantera trafiken, säger polistalesmannen Brian Fussing till DR.

Karta över Danmark och Tyskland med gränsövergången Frøslev markerad.
Karta över Danmark och Tyskland med gränsövergången Frøslev markerad. Bild: Yle/Google kartor,Danmark,Tyskland,Frøslev

Köerna växte dock under dagen trots att gränskontrollen reducerades till stickprov.

– Det är helt fantastiskt. Det känns, kan jag tänka mig, nästan som att stå vid Berlinmuren då den föll 1989, säger gränsstaden Tønders borgmästare Henrik Frandsen till TV2.

De danska gränserna stängdes den 14 mars på grund av coronaläget. Nu är gränserna öppna för resande från Tyskland, Norge och Island.

Två tyska turister utanför en turistbyrå i Løkken på västra Jylland.
Ett par av de första tyska turisterna som anlände till Løkken på måndagsmorgonen. Løkken och Blokhus ett par mil längre söderut hör till de populäraste semesterorterna på Jylland. Två tyska turister utanför en turistbyrå i Løkken på västra Jylland. Bild: EPA-EFE/Henning Bagger Danmark,Tyskland,tyskar,turister,turism,Jylland,Løkken

Tyskarna brukar vara den enskilt största turistgruppen i Danmark. I fjol svarade tyskarna för 60 procent av övernattningarna.

Branschorganisationen för de danska uthyrarna av semesterboenden tror att mellan 16 000 och 19 000 tyska bilar kör över gränsen det första dygnet, enligt TV2.

Turistnäringen på Jylland är vanligen starkt beroende av tyska turister, men hoppas nu också på norrmännen efter att gränsen öppnats även ditåt på måndagen.

Villkoret för inresa från Tyskland, Norge och Island är att man bokat övernattning för minst sex nätter.

Europeiskt pussel

Flera andra europeiska länder förutom Danmark öppnade sina gränser helt eller delvis på måndagen.

EU hade rekommenderat Schengenländerna att avskaffa de interna gränskontrollerna senast i dag, men de enskilda länderna fattar ändå besluten själva.

Schengenländerna har normalt inga gränskontroller sinsemellan, men de flesta gränser har varit stängda i tre månader på grund av coronaläget.

På måndagen var det livlig trafik mellan Tyskland, Danmark, Belgien och Frankrike, bland annat.

Schweiziska bilar köar vid gränsen mot Italien.
Schweizare köade på måndagen för att åka på shoppingtur till Italien vid gränsövergången i Chiasso. Schweiziska bilar köar vid gränsen mot Italien. Bild: EPA-EFE/Elia Bianchi Italien,Schweiz,gränsövergång

Exempelvis Spanien är dock fortsättningsvis stängt för turister.

Ett undantag är tyskar som tillåts resa till Balearerna under övervakning.

De olika europeiska länderna har olika bestämmelser beroende på virusläget i det egna och i andra länder.

EU lanserade på måndagen en nätservice och mobilapplikation som kan hjälpa med att hålla reda på resebestämmelserna i de olika EU-länderna.

Artikeln redigerad klockan 17.30: Tillägg om det allmänna läget i Europa och EU:s nättjänst för resande.

Läs också