Hoppa till huvudinnehåll

Nästa finländska backtalang klar för Buffalo – Oskari Laaksonens insatser i JVM och ligan imponerar på klubbchefen

Oskari Laaksonen i JVM 2019.
Oskari Laaksonen (till höger) var en av många som såg till att Finland tog guld i junior-VM 2019. Oskari Laaksonen i JVM 2019. Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland Oskari Laaksonen

Oskari Laaksonen åker över till USA för att försöka ta en plats i NHL. Ilves-talangen ska försöka slå sig in i en backbesättning som redan innehåller flera finländare.

I vintras kritade Oskari Laaksonen på ett nytt kontrakt med Ilves som sträckte sig till våren 2021. Nu är det ändå klart att backlöftet tar klivet över till andra sidan Atlanten.

På måndagen meddelade NHL-klubben Buffalo Sabres, som valde Laaksonen i den tredje rundan i NHL-draften 2017, att man har tecknat ett treårigt rookiekontrakt med finländaren.

– Oskari har jobbat för att utveckla sitt spel och det har gett utdelning de två senaste säsongerna, säger Buffalos GM Jason Botterill på klubbens webbplats.

De två senaste säsongerna har Laaksonen fått mycket speltid i Ilves ligalag. 2018/2019 gjorde han utmärkta 3+21=24 poäng i grundserien och fick som belöning göra sin debut i Lejonen.

Missat slutspel många år

Samma säsong var Laaksonen också en kugge i det finländska lagmaskineriet som spelade hem guldet i junior-VM i Kanada. I vintras spelade Laaksonen också i landslaget som blev fyra i JVM.

– Hans framgångar i landslagssammanhang och det som han har gjort som en nitton- och tjugoåring i en proffsliga är imponerande, säger Botterill.

I Buffalo finns sedan tidigare två finländska backar: Rasmus Ristolainen och Henri Jokiharju.

Buffalo Sabres har varit ett av hela NHL:s sämsta lag på 2010-talet. Klubben har missat slutspelet nio säsonger i rad. I år är laget en av sju klubbar som inte får vara med i det utvidgade Stanley Cup-slutspelet.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport