Hoppa till huvudinnehåll

Så här påverkas Österbotten av coronaviruset – läs det senaste här

Lääkäri pukee suojavarustusta
Lääkäri pukee suojavarustusta Bild: Pasi Takkunen / Yle coronavirus,läkare,sjukhus,Seinäjoki centralsjukhus,pandemi

Corona-situationen förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Torsdag 18.6: Inga nya fall inom Vasa sjukvårdsdistrikt

Antalet fall är fortfarande 62.

Torsdag 18.6: Begränsningarna för serviceboenden hålls kvar

Inga nya fall inom Soite. Antalet fall är fortfarande 31.

Vid serviceboenden håller man inom Soite ännu kvar begränsningarna vad gäller besök.

Man försöker i första hand ordna besöken utomhus.

De olika enheterna informerar de anhöriga mer i detalj.

Torsdag 18.6 Vid serviceboendet Malmgården är man glad att klienterna får träffa anhöriga igen

När beredskapslagen togs i bruk i mars hade det nya serviceboendet i Malax, Malmgården, bara varit öppet i två veckor. Det blev då besöksförbud strax efter att klienterna flyttat in. Nu är avdelningsskötaren Mikaela Räfsbäck glad att regeringen lättar på restriktionerna.

Kvinna i vårdkläder står på en innergård.
Avdelningsskötaren Mikaela Räfsbäck Kvinna i vårdkläder står på en innergård. Bild: Yle/Markus Bergfors Malax,michaela räfsbäck

Onsdag 17.6 Regeringen luckrar upp restriktionerna ytterligare

Regeringen informerade om att tillställningar med över 500 personer tillåts både inom- och utomhus från den 1 augusti och restaurangernas öppettider förlängs till klockan två. Regeringen slopar också rekommendationen att undvika besök på sjukhus.

Onsdag 17.6: Besöksförbuden avvecklas

Inga nya coronavirusfall inom området för Soite, vårdsamkommunen i Mellersta Österbotten. Sammanlagt har 31 fall konstaterats.

Besöksförbuden övergår till besöksbegränsningar vid centralsjukhuset i Karleby och vid de allmänmedicinska avdelningarna i Karleby, Tunkkari och Kannus. Till dessa enheter får 1-2 besökare komma, förutsatt att de är helt symtomfria.

Viktigt att minnas är att det finns allvarligt sjuka på avdelningarna och därför ska besökarna använda kirurgiska mun- och nässkydd och följa hygienanvisningarna. Skydden ska finnas vid enheterna för utdelning.

Onsdag 17.6: Läget i Vasa är lugnt

Läget i Vasa sjukvårdsdistrikt är lugnt. Den normala verksamheten på Vasa centralsjukhus utökas, samtidigt är man väl förberedd på att övergå i full beredskap om läget förändras.

Bekräftade coronavirusfall i Vasa sjukvårdsdistrikt är fortfarande 62
och det totala antalet tagna prov är 2807.

Inga nya fall heller i Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt där antalet bekräftade fall ännu är 46.

Tisdag 16.6: Mellersta Österbotten slutar ge dagliga rapporter om läget

Vårdsamkommunen Soite i Mellersta Österbotten meddelar att det inte har konstaterats några nya smittofall i området. Totalt har 31 fall bekräftats i landskapet.

Situationen uppges vara lugn också vid mottagningarna och telefonrådgivningen för corona.

Från och med nästa vecka kommer Soite enbart att informera om coronaläget vid behov och om lägesbilden ändras.

Tisdag 16.6: Inga nya fall inom Vasa sjukvårdsdistrikt

De bekräftade fallen av covid-19 ligger fortfarande på 62. Inga nya fall har konstaterats inom Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Totalt har 2 777 prover tagits, varav 29 sedan i går.

Tisdag 16.6: Inga nya fall i Södra Österbotten

Inga nya fall av covid-19 har konstaterats inom Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt under senaste dygnet. Antalet fall av coronasmitta är fortfarande 46. Sammanlagt har 4175 personer testats, varav 58 under senaste dygnet.

Måndag 15.6: Nu får också föderskans partner eller stödperson vara med

I fredags meddelade Mellersta Österbottens centralsjukhus att man från och med idag, måndag, lättar på restriktionerna kring förlossningar.

Från och med tisdag 16 juni får föderskor ha med sig en stödperson eller sin partner på sjukhusbesöken i Vasa.

Måndag 15.6: Det råder inte längre undantagstillstånd i Finland

Regeringen förhandlade på måndagen om beredskapslagens fortsättning på Ständerhuset. Man kom fram till att det inte längre finns förutsättningar för beredskapslagen, alltså råder det inte längre undantagsförhållanden i Finland.

Det här betyder inte att smittofaran är förbi. Det är fortfarande viktigt att hålla avstånd och vara noga med hygienen, påpekar statsminister Sanna Marin (SDP).

Måndag 15.6: Inga nya fall och besöksförbud vid boenden hävs i Mellersta Österbotten

Inte heller inom Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt har några nya fall av coronasmitta konstaterats under senaste dygnet. Fallen är fortfarande 31 stycken till antalet.

Vårdsamkommunen fortsätter att lätta på restriktionerna för besök vid olika enheter. Inom handikappservicen tas besöksförbudet vid stöd- och serviceboenden bort. Förbudet gäller fortfarande vid de effektiverade serviceboendena.

1-2 besökare tillåts åt gången. Besökarna måste vara friska och följa de hygieninstruktioner som finns. Personalen på boendena hjälper till vid besöken.

Också på avdelningen för neurologi och krävande rehabilitering på centralsjukhuset lättar man på besöksförbudet. Även där tillåts 1-2 besökare åt gången.

Övriga besökförbud är fortfarande i kraft. De avvaktar man med i väntan på vad som bestäms om undantagstillstånden i Finland inom närmaste framtiden.

Måndag 15.6: Inga nya fall av covid-19 inom Vasa sjukvårdsdistrikt

Läget inom Vasa sjukvårdsdistrikt är fortsatt lugnt. Inga nya fall har uppdagats under helgen, det finns fortfarande 62 konstaterade fall av coronasmitta. Antalet tagna prov är 2 748, varav 34 har tagits sedan fredagen. Det är dryga två veckor sedan senaste fallet av covid-19 konstaterades.

Måndag 15.6: Inga nya fall i Södra Österbotten

Fallen av konstaterad coronasmitta är fortfarande 46 inom Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt. Sedan söndagen har 40 personer testats, sammanlagt har 4 114 prover tagits.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten