Hoppa till huvudinnehåll

Tyska turister blir försökskaniner på Mallorca, Ibiza och Menorca

Två kvinnor bäddar en hotellsäng i Palma de Mallorca.
Ett hotellrum i Palma de Mallorca görs klart att ta emot tyska turister. Två kvinnor bäddar en hotellsäng i Palma de Mallorca. Bild: AFP/Lehtikuva hotell,Balearerna,Mallorca,Palma de Mallorca,hotellrum

Över tiotusen tyska turister har fått undantagstillstånd att resa till de spanska Balearerna trots att Spanien i princip är stängt för turister tills vidare.

Det första planet med 189 passagerare ombord landade på Palma de Mallorcas flygplats strax före klockan 12 finsk tid.

Planet tillhör den tyska resekoncernen Tui och kom från Düsseldorf.

Ett flygplan görs klart för avgång på Düsseldorfs flygplats.
Tui-flyget från Düsseldorf var fullsatt. Ett flygplan görs klart för avgång på Düsseldorfs flygplats. Bild: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH Tyskland,tyskar,turister,turism,Spanien,Balearerna,Mallorca,Palma de Mallorca,TUI,Boeing 737-800

De närmaste dagarna väntas cirka 11 000 tyska turister anlända till flygplatserna på Mallorca, Ibiza och Menorca med 47 flyg från olika flygplatser i Tyskland.

Tyskarna blir en sorts försökskaniner och kommer att kontrolleras noggrant vid ankomsten och under hela sin vistelse för att se hur stor risken är att turisterna sprider coronasmitta.

De spanska myndigheterna kommer att använda informationen om de tyska turistgrupperna som grund för hanteringen av övriga turistgrupper i sommar.

Spanien öppnar upp för flera europeiska länder på söndag

Orsaken till att just tyskarna utsetts till försökskaniner är att tyskarna traditionellt är den största turistgruppen på Balearerna. Många tyskar äger också fritidsbostäder där.

Dessutom anser de spanska myndigheterna att smittoläget i Tyskland och Spanien nu är ungefär likadant.

Läs också