Hoppa till huvudinnehåll

8 000 euro i böter för Borgåbageri – fortfarande brister i hygienen

Arbetet på ett bageri passar Nicklas Smedman bra.
Bageriet har inte kunnat uppfylla miljöhälsovårdens krav. Munkarna på bilden har inget med saken att göra. Arkivbild. Arbetet på ett bageri passar Nicklas Smedman bra. Bild: Yle/Jukka Tyni bakning,bageri

Miljöhälsosektionen i Borgå beslöt på måndag att företaget Melbia Ab, som driver Henrikssons bageri, ska betala 8 000 euro i vite.

Melbia ålades med hot om löpande vite i miljöhälsosektionen i mars eftersom det fanns flera saker i bageriet som behövde åtgärdas för att lokalen ska uppfylla livsmedelslagens föreskrifter.

Dessutom skulle bageriet se till så förpackningsföreskrifterna följer lagen.

Bageriet hade tid på sig till den sista maj att följa miljöhälsovårdens uppmaningar.

Vi har bedömt att bageriet inte behöver sättas i verksamhetsförbud eller försäljningsförbud. Mängden insekter som hamnar i produkten är ändå ganska liten― Seija Heikkinen, chef för livsmedelstillsynen

Enligt Seija Heikkinen, chef för livsmedelstillsynen, har företagarna gjort framsteg men det finns ännu en del att fixa.

Under en inspektion den tredje juni upptäckte miljöhälsovården att förpackningspåskrifterna har gjorts lagenliga, men när det gäller konstruktioner, underhåll, bekämpning av skadedjur och egen övervakning har man inte följt uppmaningarna.

Ohyra i köket

Till exempel har skadade ytor inte reparerats, och ventilationssystemet har inte åtgärdats. Dessutom hittade man fortfarande skadeinsekter och spår av dem på flera ställen i bageriet.

– Nog är situationen lite bättre än tidigare, men inte är den riktigt under kontroll ännu, säger Heikkinen.

Är det säkert att äta bageriets produkter?

– Vi har bedömt att bageriet inte behöver sättas i verksamhetsförbud eller försäljningsförbud. Mängden insekter som hamnar i produkten är ändå ganska liten. Det anses inte vara en sådan risk att det inte skulle vara säkert att äta produkterna. Men nog måste insekterna bort från bageriet, säger Heikkinen.

Kan det alltså hamna insektsrester i produkterna?

– Nog kan det hamna i produkterna. Det är ju inte meningen.

Böter eller stängning om situationen inte förbättras

Under sommaren kommer miljöhälsovården att följa med läget genom att göra fler inspektioner.

Jag hoppas, och efter att ha talat med företagarna så tror jag, att de kommer vidare med det här ännu― Seija Heikkinen, chef för livsmedelstillsynen

På miljöhälsosektionens nästa möte i augusti ska man avgöra om företagarna gjort de förbättringar som krävs eller om det blir mera böter.

– Vi måste se på helhetssituationen, om de här sakerna inte blir gjorda så måste vi fundera också på andra lösningar, säger Heikkinen.

Att stänga bageriet är ett alternativ, ifall allt som behövs göras i bageriet blir ogjort.

– Jag hoppas, och efter att ha talat med företagarna så tror jag, att de kommer vidare med det här ännu, säger Heikkinen.

Vad har företagarna gett för orsak till att de inte har kunnat följa miljöhälsovårdens uppmaningar?

– Nog är säkert den största orsaken ekonomiska svårigheter, säger Heikkinen.

Yle Östnyland har försökt nå bageriföretagets vd för en kommentar.

Läs också