Hoppa till huvudinnehåll

Coronautbrottet i Peking väcker oro för en andra virusvåg i Kina

Två hälsovårdare i skyddsdräkt coronatestar en kvinna
Myndigheterna i Peking uppger att stadens testningskapacitet trappats upp kraftigt på grund av det nya utbrottet. Två hälsovårdare i skyddsdräkt coronatestar en kvinna Bild: AFP / Lehtikuva coronavirus,Kina

Kinesiska myndigheter beskriver coronautbrottet i huvudstaden Peking som mycket allvarligt.

Sammanlagt har nu över hundra personer smittats i utbrottet som började på en grossistmarknad i södra Peking. Under tisdagen konstaterades 27 nya fall.

Myndigheterna har reagerat med att stänga ned nästan 30 bostadskomplex i huvudstaden och kraftigt öka testningskapaciteten.

– Epidemiläget i huvudstaden är mycket allvarligt, sa Xu Hejian som är talesman för Pekings stadsstyre.

Viruset har hittats på skärbräden

Utbrottet verkar ha fått sin början på grossistmarknaden Xinfadi. Enligt kinesiska medier har viruset hittats på skärbräden som använts för att skära upp importerad lax. Men det är fortfarande oklart hur utbrottet börjat.

– Ända sedan nya fall plötsligt dök upp i Peking har vi försökt hitta orsaken till det nya utbrottet speciellt med tanke på att inga nya covid-19-fall konstaterats under de senaste två månaderna, sa Wu Zunyou chefsepidemiolog vid Kinas smittoskyddsmyndighet.

Världshälsoorganisationen WHO har uttryckt oro över utbrottsklustret i Peking eftersom viruset lätt kan spridas över hela Kina från huvudstaden.

Alla som besökt Peking uppmanas testa sig

Myndigheterna i Peking har uppgett att alla anställda vid alla restauranger och gatustånd kommer att testas för viruset.

På tisdagen förbjöds stadens taxiförare att köra kunder ut ur staden.

Myndigheterna försöker också spåra alla personer med kopplingar till utbrottet som hunnit lämna Peking. Alla som besökt huvudstaden uppmanas låta testa sig för coronaviruset.

På tisdagen stängdes en marknad staden Tiantaohonglian i provinsen Xicheng efter att en anställd testat positivt för coronaviruset.

Sju bostadsområden kring marknaden försattes i karantän.