Hoppa till huvudinnehåll

Ekenäs Sparbank blir ett aktiebolag – en allmännyttig stiftelse blir ägare till banken

En byggnad.
Ekenäs Sparbanks huvudkontor finns i Aaltohuset i centrum av Ekenäs. En byggnad. Bild: Petra Thilman / Yle Ekenäs,Raseborg,centrum,detaljplanering,detaljplan,Alvar Aalto,Ystadsgatan i Ekenäs

Ekenäs Sparbank byter bolagsform och blir ett aktiebolag. Samtidigt grundas en stiftelse som kommer att äga alla aktier.

Stiftelsen kommer att få dividender från sitt aktieinnehav i banken.

Tanken med stiftelsen är att på lång sikt bygga upp en förmögenhet som gör det möjligt att bidra med pengar till allmännyttig verksamhet i regionen.

Motsvarande västnyländska sparbanksstiftelser finns till exempel i Hangö, Ingå, Sjundeå, Karis-Pojo, Tenala och Bromarv.

De här stiftelserna äger däremot inte de banker som finns eller har verkat på orten.

Det nya aktiebolaget inleder sin verksamhet den 1 juli 2020.

För kunderna innebär den nya bolagsformen inga förändringar. Alla avtal och förbindelser fortsätter som förut.

Tre kavajklädda män utanför en bank (Ekenäs Sparbank).
Utanför Ekenäs Sparbank står från vänster Kaj-Erik Nöjd (stiftelsens styrelseordförande), Berndt-Johan Lundström (bankdirektör) och Peter Storsjö (aktiebolagets styrelseordförande) Tre kavajklädda män utanför en bank (Ekenäs Sparbank). Bild: Privat bank,aktiebolag ,stiftelse,Ekenäs,Västnyland,Berndt-Johan Lundström

Ekenäs Sparbanks styrelseordförande Peter Storsjö kommer också i fortsättningen att fungera som styrelseordförande i bankaktiebolaget.

- Den nya bolagsformen förväntas effektivera bankens styrning och fokusering samtidigt som den förväntas leda till en ökad genomskinlighet, säger Peter Storsjö i ett pressmeddelande.

Kaj-Erik Nöjd blir styrelseordförande för stiftelsen och Teresia Österroos-Björkman blir ordförande för stiftelsens förvaltningsråd.

Effektivering

Den nya organisationen beskrivs som mer rätlinjig och tidsenlig: Banken driver verksamheten. Ägaren kräver avkastning och ökad effektivitet.

Hur effektiviseringen i praktiken kommer att synas i bankens verksamhet kunde Storsjö, Nöjd och Lundström ännu inte svara på när de på tisdagen (16.6) informerade om förändringen.

I alla fall ska det blir tydligt och genomskinligt vart avkastningen går - hur många procent av avkastningen som delas ut som dividend till stiftelsen och hur många procent som går ökar bankens kapital.

Ägarskapet och ägarstyrningen blir överlag tydligare då ägaren är en stiftelse. Hittills har bankens kunder utgjort ägarskapet och det har funnits principaler, bankvärdar.

Strukturerna och terminologin härstammar från 1800-talet när ägarstyrning inte var så viktigt, förklarar Storsjö.

Lokal kultur och idrott kan få flera hundra tusen euro per år

En del av avkastningen kommer alltså att styras till ägarstiftelsen. Av de pengarna måste merparten delas ut som stöd till lokal allmännyttig verksamhet så som kultur och idrott.

Storsjö är försiktig med att nämna några summor. Det är sådant som styrelsen ska ta ställning till.

Men riktgivande kunde vara att hälften av en avkastning på drygt en miljon euro - som 2019 - kunde gå till stiftelsen.

Och om merparten av det ska delas ut, handlar det om flera hundra tusen euro per år?

- Ja, det kan du skriva.

Men då gäller det att komma ihåg att coronapandemin kanske sänker avkastningen i år.

Grundat 1859

Ekenäs Sparbank är grundat 1859 och har i dag kontor i Ekenäs, Hangö, Karis och Ingå.

Ekenäs Sparbank hade år 2019 en rörelsevinst på drygt en miljon euro. Banken har 19 anställda och har drygt 8 000 kunder.

Artikeln kompletterades vid 15-tiden efter en presskonferens 16.6.2020. Det nya är styckena "Effektivering" och "Lokal kultur och idrott kan få flera hundra tusen euro per år" samt en del av faktauppgifterna i sista stycket.

Komplettering 16.6.2020 vid 19-30: Tillades "till exempel " i meningen
som börjar "Motsvarande västnyländska sparbanksstiftelser".

Läs också