Hoppa till huvudinnehåll

Ingå brandstation ska renoveras trots allt

En röd byggnad som är en brandstation i Ingå.
Ingå brandstation ligger på Betesvägen nära stamväg 51. En röd byggnad som är en brandstation i Ingå. Bild: Marica Hildén / Yle Ingå,Västnyland,brandstation ingå

Brandstationen i Ingå ska renoveras. En renovering är billigare än att bygga nytt och i linje med kommunens strategi, anser tekniska nämnden i Ingå.

Tidigare har nämnden övervägt om brandstationen borde byggas på nytt. Ett nybygge beräknas kosta 1,6 miljoner euro, medan en renovering landar på 1,2 miljoner euro. Ett argument för att bygga nytt är att skötselkostnaderna i så fall skulle bli 20 000 till 30 000 euro mindre om året än om man renoverar byggnaden.

Tekniska nämnden beslöt i alla fall på sitt möte (9.6) att byggnaden ska renoveras. Orsaken är att brandstationen hör till den viktigaste gruppen av byggnader, som ska underhållas väl och renoveras för att vara i funktionsdugligt skick.

Ingå brandstation
Brandstationen i Ingå är från år 1989. Ingå brandstation Bild: Yle/Minna Almark ingå fbk

Kommunfullmäktige har beviljat finansiering för att renovera byggnaden och det är dessutom ett märkbart billigare alternativt än att bygga nytt.

Nu ska planeringen av renoveringen konkurrensutsättas. Själva planeringen förväntas ta fyra månader och byggandet inleds år 2021.

Själva renoveringen beräknas ta 14 månader och brandstationen måste då verka i tillfälliga lokaler.

Läs också