Hoppa till huvudinnehåll

Man United-stjärnan Marcus Rashford såg till att brittiska regeringen tvärvände – utsatta barn får gratis mat efter öppna brevet

Marcus Rashford värmer upp.
Marcus Rashfords Manchester United fortsätter ligasäsongen på fredag. Marcus Rashford värmer upp. Bild: EPA Marcus Rashford,Manchester United FC

Marcus Rashford blev en spelare i den brittiska politiken på tisdagen. Manchester United-spelaren satte ljuset på fattigdom och regeringen bytte åsikt.

Idrott och politik hör inte ihop?

Under coronapausen har Manchester Uniteds Marcus Rashford visat att idrottsstjärnor har en unik möjlighet att uttrycka sina åsikter – och dessutom påverka i samhället.

Det allra tydligaste exemplet på det här kom under tisdagen.

Rashford har fört en kampanj via ett öppet brev för att utsatta barn i Storbritannien ska få matkuponger under sommaren. Först sade den brittiska regeringen nej, men nu har premiärminister Boris Johnson gjort en tvärvändning.

Normalt får barnen inte gratis mat under sommarlovet, men på grund av läget med coronaviruset är många barn i behov av hjälp. Nu får de den – mycket tack vare att Marcus Rashford har påverkat regeringen.

En talesperson från regeringen tackar Rashford för hans bidrag i debatten om fattigdom.

"Han har använt sin position för att sätta ljuset på viktiga frågor."

Ligabossen tackar Rashford

På sociala medier reagerade Rashford på nyheten.

"Jag vet inte vad jag ska säga. Se vad vi kan göra tillsammans. Det här är England 2020", skriver han på Twitter.

Han riktade också ett meddelande till ministrarna.

"Det här handlade aldrig om mig eller er. Det här handlade inte om politik. Det här handlade om att hjälpa utsatta föräldrar i världen och jag erbjöd en plattform för att deras röst ska höras. Jag är stolt över att vi har lyssnat och gjort det som är rätt. Barns hälsa ska alltid vara prioriterad."

Premier League-chefen Richard Masters ger också sitt stöd till Rashford.

– Hans sätt att föra fram saken har ändrat regeringens åsikt. Det värmer hjärtat, säger Masters enligt Reuters.

Han tycker att fotbollsspelare har klivit fram under de senaste månaderna och uttryckt sina åsikter i olika frågor. Efter George Floyds död i USA har många idrottare också tagit ställning mot rasism.

– Vi kan titta tillbaka på de senaste månaderna med stolthet, säger Masters.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport