Hoppa till huvudinnehåll

Nej till avgiftsfri parkering i Borgå centrum

Gata i Borgå
Gratis parkering skulle inte hjälpa företagarna så som meningen är. Arkivbild. Gata i Borgå Bild: Yle/Jeannette Lintula borgå centrum

Det verkar inte bli något försök med avgiftsfri parkering i Borgå centrum.

Stadsutvecklingsnämnden sade nej till fullmäktigeledamot Jarmo Grönmans (Saml) motion.

Grönman föreslår i sin motion att stadens parkeringsplatser i Borgå centrum – på området som begränsas av Mannerheimgatan, Alexandersgatan, Brunnsgatan och Ågatan – skulle vara avgiftsfria i två timmar under ett års tid från det att begränsningarna av sammankomster på grund av coronapandemin hävs.

Grönman anser att försöket skulle göra centrum mer livligt och förbättra verksamhetsförutsättningarna för områdets företagare.

– Vi förde en lång diskussion om ifall den här motionen skulle leda till målet man eftersträvar: Korrelerar gratis parkering med att det kommer fler kunder in till stan? Enligt utförda utredningar gör det inte det, säger Kristel Pynnönen (SFP) som är ordförande i stadsutvecklingsnämnden.

Enligt nämndens svar finns det tre stora orsaker till att stadens parkeringsplatser i centrum fortsättningsvis ska vara avgiftsbelagda.

Skulle bli för dyrt

Den första och största orsaken hänger ihop med stadens ekonomi.

Parkeringsplatserna tar upp värdefullt område och gatuunderhållet är dyrare vid de gator där man får parkera, så staden anser att en liten ersättning för parkeringen är på sin plats.

Ännu viktigare är att staden inte vill bli av med inkomsterna från parkeringen i centrum. Årligen tillför parkeringsavgifterna omkring en miljon euro i stadens budget.

– Om man går in för att göra parkeringen gratis borde man i det här skedet ha kommit med ett förslag om vad man sparar in på i stället, säger Pynnönen.

Eftersom staden redan måste göra stora inbesparingar på grund av coronaepidemin är det här inte rätt läge för att göra parkeringen gratis.

– Det som även konstaterades i beslutet är att man ju kan återkomma till det i budgetberedningen, säger Pynnönen.

En ljusgrön bil kör längs Mannerheimgatan.
Det kan bli svårare att hitta parkeringsplats om platserna används en längre tid åt gången, tror staden. En ljusgrön bil kör längs Mannerheimgatan. Bild: YLE/Stella Brunberg bilar,korsning

Den andra orsaken är att man vill garantera att parkeringsomsättningen fungerar.

Om parkeringen är avgiftsfri är det sannolikt att bilarna står parkerade en längre tid, vilket betyder att färre potentiella kunder rör sig i området under dagen.

Den tredje orsaken handlar om främjande av trivsel för gångtrafik och vistelse.

Bland annat antar man att trafiken i centrum kan öka om bilister måste köra runt en längre tid för att hitta en ledig plats i och med att parkeringsplatserna används längre tider åt gången.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland