Hoppa till huvudinnehåll

Niinistö om svenska oron för reseförbud: "Jag litar på att svenskarna förstår situationen"

tasavallan presidentti Sauli Niinistö
President Sauli Niinistö hoppas att svenskarna förstår Finlands beslut. tasavallan presidentti Sauli Niinistö Bild: Juha Kivioja / Yle Sauli Niinistö,Finlands president

President Sauli Niinistö svarar på Sveriges oro över att det nordiska samarbetet såras på grund av att svenskar inte får resa till resten av Norden: "Jag litar på att svenskarna förstår situationen", säger han.

Niinistö och föreningen Politiska journalister höll en digital pressträff på tisdagen. Presidenten fick frågan om hur han svarar på den svenska utrikesministern Ann Lindes oro över att situationen lämnar bestående sår i det nordiska samarbetet.

Linde uttryckte sin oro över att det nordiska samarbetet lider till följd av reserestriktionerna som de andra nordiska länderna har beslutat om i förhållande till Sverige, i en intervju för Dagens Nyheter (sidan kräver registrering) på måndagen.

Besluten om att begränsa svenskarnas resor motiveras med den större coronaspridningen i Sverige i jämförelse med till exempel Finland.

- Låt oss tänka på en helt motsatt situation, där vi hade många infektioner och Sverige var nästan helt fritt från sådana. Kanske vi en sådan situation skulle förstå att de inte är så ivriga att ta emot finska turister, säger Niinistö.

- Det är på ett sätt helt naturligt att i Finland och Norge, där man har kämpat hårt mot corona så måste man fortsätta kämpa så att man inte öppnar sig för en ny fara, säger Sauli Niinistö.

- Jag litar på att människor i Sverige kan förstå situationen. Vi måste berätta att hos oss har folk varit hårt pressade då var och en i sin egen situation har kämpat mot pandemin. Man kan inte kasta sig så där bara in i en ny risksituation, säger han.

Niinistö anser att det här inte har att göra med "det viktiga samarbete som länderna har".

- Jag tror inte att det blir några sprickor mellan oss och Sverige, tillägger han.

Ifråga om kommunikationen om gränsfrågan med Ryssland har situationen var oproblematisk, säger Niinistö. Han säger att bägge länder har varit nöjda med att gränsen hålls så gott som stängd.

Läs också