Hoppa till huvudinnehåll

Över hälften av finländarna vill sänka roderfyllerigränsen enligt ny enkät – båtfolk i Pargas håller med

Båtar i en båthamn på en solig dag.
Båtar i en båthamn på en solig dag. Bild: Maria Lammassaari/Yle Stormälö,båtar

Av enkäten som försäkringsbolaget Lokaltapiola gjort framgår att hälften av dem som vill sänka promillegränsen skulle sänka den till en halv promille, medan en fjärdedel skulle sänka den till noll. En tredjedel av dem som besvarade enkäten skulle behålla den nuvarande gränsen på en promille.

Yle Åboland gav sig iväg till båthamnen Paraisten Venekeskus på Stormälö i Pargas och frågade vad båtfolket tycker om den nuvarande promillegränsen.

– Gränsen är alldeles för hög. Man borde sänka den till samma som på landsvägarna, det vill säga en halv promille, säger Jukka Rajala som precis stigit i land från sin båt för att fylla på bränsle.

Rajala betonar att båttrafiken är livlig och att båtarna åker fort, och att vissa båtförare har en bekymmersfri attityd till sjöss.

Varför borde gränsen sänkas till en halv promille?

– För att människans funktionsförmåga försvagas rejält redan vid en promille. Det är inte fråga om någon oavsiktlig berusning när du kör båt i en promilles fylla.

Jukka Rajala, en man klädd i blå keps, solglasögon, vit t-skjorta och röda shorts, står ute på en brygga.
Jukka Rajala tycker att den nuvarande promillegränsen är för hög. Jukka Rajala, en man klädd i blå keps, solglasögon, vit t-skjorta och röda shorts, står ute på en brygga. Bild: Maria Lammassaari/Yle Stormälö,jukka rajala

Rajala inflikar att man trots en gräns på en halv promille bra kunde ta ett glas vin eller en öl till maten och sedan köra båt efter det.

– Det är ännu rimligt. Man har fått dricka betydligt mycket mer för att komma upp till en promille.

Rajala tror att en sänkning av promillegränsen skulle leda till tryggare sjötrafik.

– Saker skulle nog förändras om man genomförde en förändring som denna.

"Nolltolerans borde gälla till sjöss"

Vid båthamnen på Stormälö har också paret Sinikka och Pertti Soini lagt till med sin båt. Båda tycker att den nuvarande gränsen på en promille borde sänkas till noll.

– En gräns på en promille låter otroligt hög. Jag skulle absolut föredra principen att man är nykter då man är till sjöss, säger Sinikka Soini.

En ljushårig man klädd i svart t-skjorta, jeans och glasögon, och en ljushårigkvinna klädd i ljusröd t-skjorta, jeans och solglasögon står framför en parkerad bil.
Pertti Soini och Sinikka Soini skulle sänka roderfyllerigränsen till noll promille. En ljushårig man klädd i svart t-skjorta, jeans och glasögon, och en ljushårigkvinna klädd i ljusröd t-skjorta, jeans och solglasögon står framför en parkerad bil. Bild: Maria Lammassaari/Yle Pargas,Pertti Soini

– Nolltolerans borde gälla till sjöss, säger Pertti Soini.

Både Sinikka och Pertti Soini tror att en gräns på noll promille skulle leda till tryggare trafik till sjöss.

– Siktet är viktigt när man åker båt. Om du dricker alkohol till sjöss lider siktet, och det är då som olyckor sker, säger Pertti Soini.