Hoppa till huvudinnehåll

Planerna på en skejtpark i Vasa stampar på stället – nu har en namninsamling startats

Sofia Stenback
Sofia Stenback i Skeppsparken där skejtparken kunde byggas. Sofia Stenback Bild: Yle/Anna Ruda Vasa,Metviken,sofia stenback

I den så kallade Skeppsparken vid Metviken i Vasa ska den planerade skejtparken byggas, bara projektet beviljas pengar. Sofia Stenback har kämpat för skejtparken i flera år och nu har hon startat en namninsamling.

Stenback berättar att ritningarna för skejtparken är klara, så det är bara att bygga. Men vid senaste budgetbehandling i november 2019 ströks parken.

- Vasa stad har inte prioriterat det här. Den har varit på förslag flera gånger, men får inte tillräckligt med understöd, säger Stenback.

Flera parker på annat håll

I Karleby finns två skejtparker och fler planeras och i Jakobstad ska den första enligt planen bli klar i höst.

Stenback tycker att Vasa stad har gjort ett fint jobb med parken och hon tycker att där ännu skulle finnas plats för en skejtramp.

Här vid Skeppsparken planerar Vasa stad att bygga skejtparken.
Här vid Skeppsparken planerar Vasa stad att bygga skejtparken. Bild: Yle/Anna Ruda Vasa,gräs,skeppsparken

I parken finns en klätterställning byggd som ett stort skepp, flera andra, mindre klätterställningar och gungor, ett utegym, petanqueplan och beachvolleyplaner.

- Man kan kalla det här för en oas och hit kommer också många skolklasser på klassutfärder, även längre ifrån.

500 underskrifter

Sofia Stenback säger att det finns flera inom staden som jobbar för skejtparken och Mika Lehtonen som är chef för idrottsverksamheten ställer sig också positivt till parken.

- Skejtparken var högst upp på vår prioriteringslista i investeringsprogrammet förra året, men tyvärr lyckades det inte. Nu försöker vi på nytt i höst för 2021 och så hoppas vi att vi kan få igenom projektet,säger Lehtonen.

Enligt Lehtonen handlar det om ungefär 350 000 euro.

- Vi har redan investerat en del i planeringen som vi har gjort de senaste åren.

Förra året stupade planerna på stadens ekonomi och Lehtonen säger att stadens ekonomi inte ser så bra ut i år heller.

- Jag kan inte göra något annat än att köra vidare med projektet och hoppas att det förr eller senare går igenom, säger Lehtonen.

Skeppsparken vid Metviken i Vasa.
Skeppsparken vid Metviken i Vasa. Bild: Yle/Anna Ruda Vasa,Metviken,skeppsparken

På måndag eftermiddag hade namninsamlingen 500 underskrifter och Sofia Stenback hoppas att politikerna ska ta namninsamlingen i beaktande när de fattar beslut.

- Nu kan vi bara hoppas att så många som möjligt skriver under och visar att vi bryr oss om barn och unga, säger Stenback.

Uppdaterad 16.6 10:30 med kommentarer av Lehtonen.