Hoppa till huvudinnehåll

President Trump undertecknade dekret för polisreform – mer utbildning, ekonomiska incentiv och socialarbetare

Donald Trump sitter och håller upp ett avtal, runtomkring honom applåderar män i kostym och uniform.
Trump hyllade polisen upprepade gånger och sa att det amerikanska folket vill ha lag och ordning. Donald Trump sitter och håller upp ett avtal, runtomkring honom applåderar män i kostym och uniform. Bild: EPA/Stefani Reynolds / POOL Donald Trump

Demonstranter runtom i USA har i över två veckor demonstrerat mot rasism och krävt rättvisa för George Floyd, som dog i samband med ett polisingripande. President Donald Trump har hittills velat kväsa demonstrationerna, men på tisdagen undertecknade han ett dekret för en polisreform.

Poliser ska få mera utbildning för bruk av våld och för att lugna ner våldsamma situationer. Federala staten ska uppmuntra lokala poliskårer att satsa på utbildning genom att knyta påslag till högre utbildningsstandarder.

Vad gäller polisens konkreta kraftåtgärder förbjuder dekretet användning av strypgrepp, såvida polisen inte anser att hens liv är i fara.

I fråga om transparens ska en ny databas skapas för att dela information om enskilda polisers övertramp mellan poliskårer, så att maktmissbruk inte faller mellan stolarna.

Dekretet ger också mer medel för att anställa socialarbetare, som ska kunna bistå poliser i utryckningar som gäller icke-våldsamma situationer såsom drogmissbruk och hemlöshet.

Låter demonstranterna sig övertygas?

Trots att president Trumps dekret kan ses som ett svar på de stora demonstrationerna mot polisen på sistone, befattar sig reformen inte direkt med det många ser som det underliggande problemet, nämligen att polisen behandlar svarta medborgare och andra minoriteter orättvist.

Trump inledde visserligen tisdagens presskonferens med en mer försonlig ton. Enligt honom ska dekretet erbjuda en trygg framtid för amerikaner av "varje ras, religion, färg och skrå".

Kort därefter återgick han däremot till stor del till sin tidigare retorik och hyllade polisen, och vidhöll att polisen inte är rasistisk, utan att det handlar om en ynkligt liten (tiny) andel rötägg inom kåren.

Upprepade gånger betonade också Trump att det är dags att återställa lag och ordning, slagord han använt flitigt på sistone och som uppfattas vara riktade till hans anhängare med tanke på presidentvalet på hösten.

– Amerikaner vill ha lag och ordning, de kräver lag och ordning. [...] Somliga kanske inte ens vet att det är det de vill ha, men det är vad de vill ha, sa Trump i ett tal före undertecknandet av dekretet.

Källor: AFP, Reuters, NPR

Uppdaterad 16.6.2020 20:41: ny mellanrubrik.