Hoppa till huvudinnehåll

Trump planerar kraftig minskning av den amerikanska truppnärvaron i Tyskland

USA:s president Donald Trump
Trump har länge krävt att Natos övriga medlemmar tar större ansvar för sina egna försvar. USA:s president Donald Trump Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump

USA:s president Donald Trump bekräftar att han planerar att minska den amerikanska truppstyrkan i Tyskland med 9 500 soldater.

Efter minskningen har USA 25 000 soldater kvar i Tyskland.

Trump anklagar Tyskland för att inte inte satsa tillräckligt på sitt eget försvar och därmed inte uppfylla sina åtaganden inom militäralliansen Nato.

Samtidigt anklagade Trump också Tyskland för att behandla USA orättvist i handelsfrågor.

– Så vi skadas i handel och vi skadas i Nato, sa han.

Kräver mer av allierade

Trump underströk att Tyskland inte uppfyller sitt egna åtagande att satsa två procent av sin BNP på försvaret, vilket Nato förutsätter.

Natos medlemsländer har tidigare förbundit sig att uppnå tvåprocentsgränsen till 2024. Tyskland har uppgett att det kommer nå målet 2031.

Frågan om de andra Natoländernas försvarssatsningar har länge retat Trump och han har flera gånger tidigare krävt att resten av alliansen tar större ansvar för sina försvar.

Inte för att skydda Tyskland

I Tyskland väcker Trumps plan oro över det transatlantiska samarbetets framtid.

När amerikanska medier rapporterade om truppminskningsplanen tidigare i juni sa utrikesminister Haiko Maas att relationerna mellan Tyskland och USA blivit komplicerade sedan Trump blev president.

Militärfordon står parkerade bakom ett stängsel
Amerikanska militärfordon i hamnen i Bremerhaven. Tyskland utgör ett viktigt nav för dem amerikanska militärens logistik. Militärfordon står parkerade bakom ett stängsel Bild: EPA-EFE/All Over Press Bremerhaven

Tysklands ambassadör i USA Emely Haber uppger att Tyskland nu informerats om de amerikanska planerna.

Samtidigt sa hon att de amerikanska styrkorna inte har som uppgift att skydda Tyskland.

– De är där för att skydda den transatlantiska säkerheten. De är också där för att projicera amerikansk styrka i Afrika och i Asien, sa Haber.

Den amerikanska flygbasen Ramstein är ett viktigt nav i den amerikanska militärens internationella logistik.

Gynnar Ryssland

President Trumps plan väcker också kritik bland delar av hans egna parti Republikanerna.

– Hoten från Ryssland har inte minskat och vi befarar att tecken på ett svagare amerikanskt engagemang i Nato ytterligare kommer att uppmuntra rysk aggression och opportunism, skriver den republikanska kongressledamoten Mac Thornberry tillsammans med en rad kolleger i ett brev till Trump.

Välkomnas av vänstern

USA har haft en stor militär närvaro i Tyskland sedan slutet av andra världskriget. Fram till slutet av kalla kriget 1990 hade USA kring 200 000 soldater stationerade i sina tyska baser.

Den amerikanska närvaron väckte och väcker fortfarande också motstånd i Tyskland. Trumps utspel välkomnades av vänsterpartiet Die Linke, som länge krävt att amerikanska soldater lämnar landet.