Hoppa till huvudinnehåll

Coronan har ett hårt grepp om våra relationer – psykoterapeut Sini Cavén: "Kan leda till depressiva symtom"

Människor sitter på gräsmattan vid Tokoistranden i Hagnäs i Helsingfors.
Restriktionerna lättar, men coronakrisen präglar ännu våra relationer. Människor sitter på gräsmattan vid Tokoistranden i Hagnäs i Helsingfors. Bild: Markku Pitkänen / Yle Helsingfors,Park

Det fina sommarvädret kom precis i tid för lättade coronarestriktioner. Parkerna är fulla och cyklar rullar runt på gatorna. Vardagen kommer sakta men säkert tillbaka efter flera månader av distans. Men distanseringen har satt sina spår.

Då coronepidemin sveper in över Finland i mars tar mångas liv en u-sväng. Våra relationer till vänner, jobbkompisar och familjen präglas nu av ett ord: distans.

Psykoterapeut Sini Cavén arbetar hemifrån, på sin soliga gård. För henne har distanseringen medfört några trevliga saker. Hennes vuxna barn har tillfälligt flyttat hem och hon har fördelen att kunna jobba på distans.

– Men jag vet att det har varit stressigt för många. Människor känner sig ensamma, säger Cavén.

Sini Cavén
Sini Cavén. Sini Cavén Bild: Privat / Reima Orvasto företagspsykologer,hund

Vänner och familj på distans

Kontakten till andra människor är inte längre en självklarhet i vår vardag. Vi träffar inte längre arbetskamrater, klasskompisar, grannen i trappan eller affärsbiträdet i närbutiken på samma sätt som förr.

Victoria Stude jobbar som ergoterapeut, vilket betyder att hon är i kontakt med personer från riskgrupper på jobbet. Det här begränsar hennes kontakt till andra människor, inte minst hennes vänner och familj.

– Min syster hör till riskgruppen. Henne har jag inte träffat på flera månader, säger hon.

Tystnad uppstår innan Stude fortsätter:

– Jag kan inte tala med henne heller. Hon har en allvarlig intellektuell funktionsnedsättning som gör att hon inte förstår att vi kan tala på distans.

Victoria Stude
Victoria Stude har inte sett sin syster på några månader. Victoria Stude Bild: Belén Weckström / Yle intervju

Relationer har konkretiserats

När coronaepidemin tar fart förändras Victoria Studes liv. Hon får instruktioner på jobbet om att undvika onödig mänsklig kontakt och kollektivtrafik - också på fritiden.

I början är det jobbigt. De få gånger Stude träffar sina vänner är det enligt coronakoden, alltså utomhus och på säkerhetsavstånd. Det betyder ingen fysisk kontakt och inga kramar.

– Ibland förstår de inte varför jag inte vill ses så ofta. Jag blir trött på att ständigt förklara mina val, säger hon.

Psykoterapeut Sini Cavén är inne på samma linje.

– Samhället är uppdelat i de som verkligen distanserar sig och de som inte tänker på det så mycket, säger hon.

Människor på promenad i Gäddvik i Esbo.
Det har blivit allt vanligare att umgås utomhus. Människor på promenad i Gäddvik i Esbo. Bild: Henrietta Hassinen / Yle friluftsliv,friluftsområden,väderlek,vårväder,Soligt väder,Esbo,Gäddvik,vår,solen,maj,Finland,social distansering,Social gatherings,social miljö,naturen,stadsnatur,Rantaraitti,gång (motion),promenadvägar,promenadleder,rörelse,motionsidrott,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,avstånd,människor

Nu under coronakrisen måste vi verkligen anstränga oss för att hålla kontakt. Vänskap och familjerelationer har blivit konkretiserade genom distanssamtal.

Det är krävande, speciellt då vardagliga rutiner har gått upp i tomma intet. För ensamboende eller personer i riskgruppen kan det vara speciellt svårt.

Cavén har ett gott råd för att inte känna sig så ensam – aktivera dig själv.

– Våga ta kontakt. Planera in det i din dag, säger hon.

Det gör dig alltså inget gott att sitta och vänta på att telefonen ska ringa. Men Cavén påminner också de personer som inte har det så svårt att tänka på andra.

– Hör av dig till dina vänner och släktingar. Det finns kanske någon som behöver dig, säger hon.

Kvinna sitter på gunga i solnedgång, bredvid henne en tom gunga
Känslan av att vara ensam och isolerad kan vara traumatisk. Kvinna sitter på gunga i solnedgång, bredvid henne en tom gunga ensamhet,solnedgång,kvinna,Minnen

Kommunikation är A och O

Närhet är livsviktig för den sociala varelse som människan är. Om vi känner oss ensamma en längre tid kan det leda till depressiva symtom.

Därför är det viktigt att kommunicera. Kanske också med någon professionell.

Cavén har lagt märke till att relationen mellan henne och hennes patienter har förändrats under distansperioden: något hemifrån smyger med sig i samtalen.

Patientens vardag är inte längre en berättelse som terapeuten får höra. Nu syns den i webbkameran: rå och i realtid.

– Det är mera ärligt, mera rent. De är mera sig själva, säger hon.

Hör av dig till dina vänner och släktingar. Det finns kanske någon som behöver dig― Sini Cavén, psykoterapeut

Hemma hos Victoria Stude kan det vara svårt att slappna av ibland. Hon har någon annan i åtanke hela tiden. Inte minst då hennes sambo inte distanserar sig i lika hög grad som hon.

– Jag saknar att träffa mina vänner men jag måste vara på min vakt hela tiden för att inte utsätta andra för smitta, säger hon.

– När min syster kommer hem ska vi göra allt som hon älskar att göra. Och umgås och ha det trevligt, förstås.

Victoria Stude nämner ordet frihet. Hur hon ser fram emot att kunna leva ett fritt liv som inte begränsas av corona.

– När livet blir normalt igen kommer jag att värdesätta den sköna känslan av att inte behöva ta ett lika stort ansvar som nu. Att känna mig fri.