Hoppa till huvudinnehåll

Ishockeyligan redo att skjuta fram säsongsstarten till november – också VM i ishockey kan senareläggas

Välfyllt i Tavastehus ishall inför ligafinalen 2019 mellan HPK och Kärpät.
Det kan ta tid innan vi ser så här välfyllda ishallar i Finland igen. Välfyllt i Tavastehus ishall inför ligafinalen 2019 mellan HPK och Kärpät. Bild: Yle / Tomi Hänninen FM-ligan i ishockey,ishockey

Den inhemska ishockeyligan har vanligtvis presenterat matchprogrammet för den kommande säsongen i mitten av juni. I år är läget långtifrån normalt på grund av coronapandemin. Därför väljer man att skjuta fram lanseringen av matchprogrammet. Ligans tävlingschef Arto I. Järvelä avslöjar för Yle att man är redo att senarelägga säsongsstarten ända till november.

Järvelä betonar att ligan inte vill reducera antalet grundseriematcher. Man väntar nu på att regeringen informerar vilka publikrestriktioner kommer att gälla i höst.

– Vi har planerat för en grundserie som består av 60 omgångar och det tummar vi inte på. Endast tio lag går till slutspelet så fem lag får alla sina publikintäkter från grundseriematcherna, säger Järvelä till Yle Urheilu.

Ligasäsongen brukar köra igång i september men man är redo att skjuta fram starten i år.

– Vår vision är att vi kan inleda säsongen någon gång i höst. Vi har redan planer på hur säsongen skulle se ut med start i oktober och vid behov också i november.

VM-turneringen senareläggs?

VM-turneringen i ishockey spelar också en roll i sammanhanget. Den nuvarande planen är att VM i Vitryssland inleds den 7 maj 2021, men enligt Järvelä är det möjligt att internationella ishockeyförbundet IIHF senarelägger VM-starten med två veckor.

IIHF fattar beslut i ärendet nästa vecka.

– Det skulle innebära att vi kunde spela grundseriematcher till slutet av mars och finalmatcher till den 14 maj.

Förhoppningen: Arenorna får fyllas till 40–50 procent

Regeringen meddelade den här veckan att man får arrangera utomhusevenemang med över 500 åskådare i publiken ifall det är möjligt att isolera läktarsektionerna från varandra.

Restriktionen på 500 åskådare gäller däremot fortfarande för inomhusevenemang. Enligt Järvelä är det en ekonomisk omöjlighet att genomföra ligasäsongen med de förutsättningarna.

– Vår förhoppning är att vi får använda 40–50 procent av publikkapaciteten. Då skulle vi överleva, trots att det skulle kräva ekonomiska anpassningsåtgärder av klubbarna.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport