Hoppa till huvudinnehåll

Press på regeringen att häva restaurangernas begränsningar - långa förhandlingar väntas

Enligt Yles uppgifter måste regeringen motivera om de nuvarande begränsningarna är nödvändiga för restauranger eller inte. Enligt Yles uppgifter förväntas regeringen föreslå lättnader i restaurangernas begränsningar.

Regeringen samlas i dag på onsdag i Ständerhuset för att förhandla om de begränsningar som fortfarande är i kraft.

Förutom restaurangernas öppettider och begränsningar, diskuteras också offentliga evenemang samt besök på vårdanstalter och sjukhus. Dessutom diskuteras rekommendationer för distansjobb.

Regeringen granskar begränsningarna som helhet så att de kan hävas gradvis ifall coronasituationen tillåter det.

Oklart hur lättnaderna skulle se ut

Enligt Yles uppgifter förväntas regeringen föreslå lättnader i restaurangernas begränsningar. Det finns ändå inga uppgifter om huruvida lättnaderna gäller till exempel mängden kundplatser, alkoholservering eller öppettider.

För tillfället får restauranger hålla öppet till klockan 23 och servera alkohol till klockan 22 på kvällen.

Antalet kundplatser begränsas till hälften av det normala. De här begränsningarna är i kraft till slutet av juli.

Regeringen har inte helt fria händer att fatta beslut

Regeringen har under hela coronatiden varit tvungen att följa med ifall förutsättningarna för begränsningarna uppfyllts.

Det centrala har varit huruvida begränsningarna har varit nödvändiga för att stävja smittosituationen eller inte.

Regeringen måste ta ställning till den nuvarande epidemisituationen samt till hur epidemin kan tänkas utvecklas inom den närmaste framtiden.

Experters ord väger tungt när besluten fattas, i praktiken kommer expertisen från Institutet för hälsa och välfärd, THL samt Social- och hälsovårdsministeriet.

Regeringen har velat häva begränsningarna stegvis, så att epidemisituationen i Finland inte försämras snabbt.

Haavisto: Reserekommendationer diskuteras på tisdag

- Regeringen tar ställning till resandet nästa vecka. Norge för samma diskussion på måndag och vi har även fört diskussioner med Tyskland. Smittosituationen i Tyskland är god så en resebubbla kan komma på fråga, sa utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna).

Enligt Haavisto har man följt EU-komissionens rekommendationer och först öppnat upp gränsen till grannländer där coronasituationen är likriktad.

I dag diskuterar regeringen även huruvida det ska bli tillåtet med besök på äldreboenden och sjukhus.

- Det är extremt viktigt att vi konstant följer upp situationen och lyssnar på hälsovården. Också äldre har rätt till liv samt rätt att träffa sina nära och kära. De har rätt till samma mänskliga rättigheter som vi andra, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (Svenska Folkpartiet).

Långa förhandlingar väntas

Sedan början av juni får alltså restauranger hålla öppet igen, vilket har lett till färre permitteringar inom branschen.

- Visst är situationen nu lättare för restaurangerna när de fått komma i gång med sin verksamhet igen. Nu måste vi lyssna på THL:s bedömning och se om det går att lätta på fler begränsningar. Men epidemin är inte ännu över, det måste vi komma ihåg, säger arbetsminister Tuula Haatainen (SDP).

Ingen av ministrarna som sågs anlända till Ständerhuset ville kommentera vilka begränsningar som kan komma att hävas.

- Det blir långa förhandlingar, de fortsätter troligtvis långt inpå kvällen, säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (Centern).

Ministrarna ville inte kommentera huruvida regionala begränsningar kunde komma på fråga. Coronaläget ser för tillfället bra ut i hela landet, men det finns regioner som inte haft några nya fall på veckor.

Artikeln baserar sig delvis på Ylen tiedot: Hallituksella on paineita purkaa ravintoloiden rajoituksia– Yle seuraa hallituksen neuvotteluita, katso suorana kello 14 skriven av Hannu Tikkala och Antti Pilke. Den är översatt och bearbetad av Frida Holmberg.