Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagens grundlagsutskott: Åtalsimmuniteten kan hävas i fallet Juha Mäenpää

Juha Mäenpää fotograferad rakt framifrån. Han ler.
Juha Mäenpää fotograferad rakt framifrån. Han ler. Bild: Karoliina Simoinen / Yle politiker,riksdagen,riksdagsledamöter,Sannfinländarna,Juha Mäenpää

Riksdagens grundlagsutskott föreslår att riksdagen ger tillstånd att häva åtalsimmuniteten i fallet som berör Sannfinländarnas riksdagsledamot Juha Mäenpää.

Grundlagsutskottet offentliggjorde sitt betänkande på onsdagen. Utskottet var inte enhälligt, rösterna föll 12 mot 5. De flesta utskottsledamöter anser att Juha Mäenpää inte kan åberopa sin åtalsimmunitet då han är misstänkt för ett såpass allvarligt brott som hets mot folkgrupp.

Samlingspartiets Wille Rydman och Heikki Vestman, samt Sannfinländarnas Olli Immonen, Sakari Puisto och Jukka Mäkynen anmälde avvikande åsikt och anser att det räcker med en anmärkning.

- Hela utskottet var överens om att Mäenpää inte har följt instruktionerna i grundlagen, enligt vilka en riksdagsledamot måste uppträda sakligt och värdigt. Vi som hade avvikande åsikt tyckte att det räcker med att riksdagens talman redan har påpekat detta för Mäenpää, säger Rydman.

Wille Rydman ja Heikki Autto eduskunnassa 24.10.2019
Wille Rydman (Saml) i riksdagens plenisal. Wille Rydman ja Heikki Autto eduskunnassa 24.10.2019 Bild: Pekka Tynell / YLE riksdagsledamöter,riksdagen,Samlingspartiet,Wille Rydman,Heikki Autto

Det var alltså representanter för de två ledande oppositionspartierna som anmälde avvikande åsikt. Grundlagsutskottets ordförande Johanna Ojala-Niemelä (SDP) anser ändå inte att utskottet har politiserats.

- Med tanke på sakfrågans natur betraktar jag inte det här som någon prestigeförlust. Det finns juridiska argument för bägge ståndpunkter, säger Ojala-Niemelä.

Grundlagsutskottet strävar vanligtvis efter att formulera sådana ställningstaganden som alla utskottsmedlemmar kan hålla med om, oavsett partitillhörighet.

Tal om invasiva arter under lupp

Riksåklagaren har velat åtala Mäenpää för hets mot folkgrupp, med anledning av hans uttalanden i riksdagen i fjol somras.

Mäenpää talade inför riksdagens plenum i juni 2019 om invandring och invasiva arter på ett sätt som kan anses kränka invandrare och asylsökande.

mats löfström
Mats Löfström från Svenska riksdagsgruppen. mats löfström Bild: Hasse Persson-Bru, Ålands Radio Mats Löfström

- Det är inte värdigt för en riksdagsledamot, eller för någon annan, att jämföra asylsökande med invasiva arter. Sådant språkbruk hör inte hemma i samhället eller i riksdagens plenisal, säger utskottsmedlemmen Mats Löfström från Svenska riksdagsgruppen.

Polisen ansåg efter sin förundersökning att det fanns skäl att misstänka Mäenpää för hets mot folkgrupp och fallet gick vidare till åtalsprövning.

Mäenpää vill "sätta punkt"

Grundlagsutskottet har hört sex professorer i juridik som sakkunniga, och alla ansåg att Mäenpääs åtalsimmunitet kan hävas. Mäenpää själv nekar till brott, men medger att han kunde ha formulerat sig annorlunda.

- Sagt är sagt, jag tänker nu för egen del sätta punkt här och jag hoppas att alla andra också gör det, säger Mäenpää. Han tänker fortsätta tala kritiskt om invandring, men lovar att försöka välja sina ord med större eftertanke i fortsättningen.

Riksdagen röstar om att häva Mäenpääs åtalsimmunitet veckan efter midsommar. Beslutet kräver fem sjättedelars majoritet i plenum.

Sannfinländarnas partiordförande Jussi Halla-aho har på förhand meddelat att man inte godkänner hävandet av Mäenpääs åtalsimmunitet och att partiets ledamöter tänker rösta ner förslaget.

Läs också