Hoppa till huvudinnehåll

Svenska Yle live: Demonstration för flyktingfamilj på Lovisa torg: "Vi anser att också den här familjen ryms riktigt bra i Lovisa"

Lovisabor samlades på onsdagen för en solidaritetsdemonstration för en irakisk familj. Yle Östnyland följde med stämningen under demonstrationen.

Den irakiska familjen Saadoon har nyligen fått ytterligare ett avslag på sin asylansökan.

På onsdagen ordnades en demonstration på Lovisa torg där Lovisabor, och också mer långväga gäster, uttryckte sitt stöd för familjen.

- Vi anser att också den här familjen ryms riktigt bra i Lovisa, säger demonstrationens konferencier Mia Aitokari (SFP, obunden).

Människor står i solskenet på Lovisa torg.
Lovisabor, och också mer långväga gäster, hittade till torget på onsdagen. Människor står i solskenet på Lovisa torg. Bild: Yle / Rebecka Svedberg demonstration,demonstrationer,lovisa

Familjen, bestående av pappa och mamma och sex barn, flydde från Irak för sju år sedan och har de senaste fem åren bott i Lovisa. Att familjen flydde berodde på pappans yrke.

- Pappan är advokat och han var inte villig att gå med på förslag som kom från högre instans. Han ansåg att han och hans familjs liv var hotat och ansåg då att de måste fly, säger Aitokari som känt familjen i flera år.

Vad får Lovisaborna att engagera sig?

Då demonstrationen drar igång klockan 16 har ett tiotal hittat till torget. Demonstrationen som pågår i en timme börjar med ett musikuppträdande och därefter är det dags för familjen att presentera sig.

Under demonstrationens gång dyker allt fler människor upp. När pappan i familjen håller tal har ett hundratal hittat till torget.

Människor står i solskenet på Lovisa torg.
Familjen presenterade sig under demonstrationen. Människor står i solskenet på Lovisa torg. Bild: Yle / Rebecka Svedberg demonstration,demonstrationer,familjen Saadoon

Efter pappans fortsätter programmet med fler musikuppträdanden och tal av bland annat stadsstyrelsens ordförande Mia Heijnsbroek-Wirén (SFP) och riksdagsledamot Hussein al-Taee (SDP).

Det här är inte första gången Lovisaborna visar sitt stöd till en flyktingfamilj - Vad är det som får Lovisaborna att engagera sig?

- Det är en bra fråga som jag har funderat på flera gånger. Jag vet inte men jag är stolt över att vi är sådana. Kanske det är vår märkliga identitet, att vi inte själv heller alltid vet vem vi är och varifrån vi har kommit så vi vet att människor kan ha det svårt, säger Aitokari.

En kvinna står bakom en mikrofon på ett torg och håller tal.
Mia Aitokari (SFP, obunden) fungerade som konferencier under demonstrationen. En kvinna står bakom en mikrofon på ett torg och håller tal. Bild: Yle / Rebecka Svedberg demonstration,demonstrationer,lovisa

Vilka är dina förhoppningar för demonstrationen?

- Vi hoppas att människor hör den här specifika familjens situation. Genom att visa stöd för familjen så hoppas jag att familjen orkar bättre med processen framåt. Det har gjorts en överklagan till Högsta förvaltningsdomstolen så de har ännu en lång process framför sig.

Artikeln uppdaterades klockan 19:23 med mera text, bilder och citat av Mia Aitokari.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland