Hoppa till huvudinnehåll

Touhula stänger 43 daghem runtom i landet – många lägger ned redan i juli

lapsi seisoo hiekkalaatikon reunalla
lapsi seisoo hiekkalaatikon reunalla Bild: Marja Väänänen / Yle coronavirus,COVID-19,nedstängning,hemundervisning,Skolrast,barnfamiljer,Barn,Sandlåda

Daghemskedjan Touhula har avslutat sina samarbetsförhandlingar och gett besked om att 43 daghem läggs ned. Kedjan gick redan förra året med förlust och coronaepidemin gjorde problemen värre.

Alla daghem som berördes av samarbetsförhandlingarna blev slutligen föremål för nedläggning. Bland dem finns daghem i bland annat Esbo, Helsingfors, Kyrkslätt, Sibbo och Sjundeå. Hela listan med daghem och datum för deras sista dag i drift hittar du här (på finska).

Coronaepidemin har gått hårt åt kedjans ekonomi, och i mitten av maj ansökte Touhula om företagssanering. Den 1 juni inleddes samarbetsförhandlingar som omfattade 420 anställda och 43 daghem. Över 140 daghem berördes inte av förhandlingarna.

Förhandlingarna är nu avslutade. Samtliga berörda daghem läggs ned. Mer exakta uppgifter om hur många anställda som sägs upp klarnar efter att företaget omplacerat en del av dem. Touhula uppger att målsättningen är att så många som möjligt ska kunna omplaceras till andra filialer.

Touhula kommer att informera närmare om läget till personalen, föräldrarna, kommunerna och hyresvärdarna.