Hoppa till huvudinnehåll

Världens snabbaste man riskerar avstängning för dopningsbrott – Christian Coleman hävdar att han missade test för att han handlade julklappar

Christian Coleman löper.
Christian Coleman var sprinterkungen i VM i Doha i höstas. Christian Coleman löper. Bild: imago images/Chai v.d. Laage/ All Over Press Christian Coleman

Sprintstjärnan Christian Coleman är ute i blåsväder. Igen. Amerikanens vistelserapportering till dopningsmyndigheterna har varit bristfällig och den regerande världsmästaren på 100 meter riskerar nu avstängning. Coleman hade brister i sin rapportering också i fjol.

Coleman avslöjar sitt trångmål i ett inlägg på Twitter. Han missade ett test den 9 december i fjol och hans överklagan hos antidopningsorganisationen Athletics Integrity Unit (AIU) har inte gått igenom.

– Detta kan resultera i att jag blir avstängd på grund av missade testtillfällen som inträffade för långt över ett år sen, skriver Coleman som hävdar att han missade i rapporteringen då han var ute och handlade julklappar.

Missar OS i Tokyo?

Ifall rapporteringsmissen fastställs kan Coleman stängas av i två år. Förseelsen skulle vara hans fjärde sen juni 2018 och den tredje under en period på tolv månader. Det skulle innebära att han inte får delta i OS i Tokyo nästa år.

Coleman går till attack mot dopningsmyndigheterna på Twitter och hävdar att testtillfället i december var en avsiktligt strävan att sätta dit honom.

– Det var ett målmedvetet försök att se till att jag missar ett test. Jag var mer än redo för ett test och skulle någon ha ringt mig skulle saken ha varit ur världen.

Enligt dopningsmyndigheternas rapport hade testpersonalen knackat på Colemans dörr i en timme. Däremot hade man inte försökt nå honom per telefon.

– Varje gång jag har testats har någon ringt upp mig. Jag förstår inte varför man gjorde annorlunda den här gången, skriver Coleman

Friades strax före VM

Den 24-årige Coleman undvek en dopningsavstängning på grund av en teknikalitet strax före VM i Doha i höstas. Han anklagades för att ha missat tre testtillfällen under en tolvmånadersperiod. Hans överklagan att den första missen ägde rum tidigare än det stod i rapporten godkändes emellertid.

Han har aldrig testat positivt för dopning.

Testpersonalen knackade på hos honom igen två dagar efter det missade testet den 9 december och då var han på plats.

– Jag har testats otaliga gånger sen dess. Också under karantänperioden.

– Men det spelar förstås ingen roll. Eller det faktum att jag aldrig använt dopningspreparat, skriver Coleman.

Källa: AFP