Hoppa till huvudinnehåll

"Vi vill avspegla Karis och vad allt man kan göra här" - Karisprojekt fotar tonåringar och deras hobbyer

Producent Elin Sundell i gul t-skjorta och fotograf Ian Granström i grönt. De står framför en vägg med grafitti i lila färger.
"Jag brukar säga att jag har ett bultande Karishjärta fastän jag har flyttat bort härifrån", säger producent Elin Sundell. Här tillsammans med projektkollegan och kompisen Ian Granström. Producent Elin Sundell i gul t-skjorta och fotograf Ian Granström i grönt. De står framför en vägg med grafitti i lila färger. Bild: Anna Björkqvist / Yle Karis,producenter,fotografer,Västnyland,projekt 10300

Skejtning, läsning eller handboll? Karisprojektet 10300 vill i år uppmärksamma och inspirera Karisunga genom att dokumentera tonåringar och deras hobbyer.

Det är en rätt stillsam kväll vid idrottsparken i Karis centrum. Sportplanen är öde och några bilar tar upp en fjuttig del av sandplanen bredvid den gråsvarta idrottshallen.

Det som bryter tystnaden är det något dova, nästan malande, ljudet från de små små hjulen på skejtboardar och sparkcyklar som rullar på skejtboardrampen. Några barn åker fram och tillbaka på sina sparkcyklar, och samsas om utrymme med tonåriga skejtare som målinriktat testar nya trick.

En bild på en pojke i svart tröja och mössa som hoppar med en skejtboard på en skejtramp. I bakgrunden syns stockhögar.
Karis fick en skejtpark för ungefär fem år sedan. En bild på en pojke i svart tröja och mössa som hoppar med en skejtboard på en skejtramp. I bakgrunden syns stockhögar. Bild: Anna Björkqvist / Yle Karis,skateboard,skateboard,Västnyland,Skejtboardsåkare,karis skejtpark

Det är bland annat sådana här unga som projektet 10300 i år vill dokumentera.

2018 fotograferades och intervjuades kända profiler i Karis. I år fokuserar krafterna bakom projektet, Karisbördiga producenten Elin Sundell och fotograf Ian Granström, samt konstnären Petri Horttana, på ungas fritid i Karis.

- Det är viktigt att uppmärksamma ungas plats i samhälle och i staden. Samtidigt vill vi också avspegla Karis och vad allt man kan göra här, säger Elin Sundell.

Målet är att dokumentera unga i åldern 13 till 19 år som sysslar med allt från drivna verksamheter till mera frigående aktiviteter som att skejta i skejtparken eller läsa, säger hon.

Inspirera unga att pröva nya saker

Både Elin Sundell och Ian Granström är vana vid att jobba med ungdomar. Granström hoppas att projektet ska kunna inspirera unga.

- Det är kanske också lite i förebyggande syfte. Att visa åt ungdomar som har svårt att pröva på nya grejer att det finns mycket i Karis att göra.

- Genom det visuella och berättelsen kanske man kan få unga att tänka att "det där kanske är något jag vill pröva på". Det finns lite pedagogiskt tänkande i det också, säger han.

Tanken är kanske också att visa upp mera ovanliga saker som man kan göra i Karis, utöver fotboll och handboll, förklarar han.

Älypuhelimella kuvataan ruoka-annoksia
Är du en tonåring med matlagning eller kanske fotografering som hobby? Då kan du anmäla dig till projektet 10300. Älypuhelimella kuvataan ruoka-annoksia Bild: Unsplash mat,fotografering,Mobile phone overuse,sociala medier

Hittills har bara ett fåtal unga anmält sitt intresse. Tanken är att de unga själva ska höra av sig.

- Vi försöker nu speciellt få de här sommaraktiviteterna planerade. Om det kommer in anmälningar som berör sporter eller annan verksamhet som man helst utövar utomhus så hinner vi fota dem innan nästa sommar.

Anmälningstiden pågår officiellt till 26 juni, men den kommer antagligen att öppna igen i vinter, när intressen som kan fotograferas vintertid ska dokumenteras.

Planen är att hålla vernissagen nästa sommar. Den är ännu under planering men tanken är att göra den interaktiv och på olika sätt försöka locka unga besökare.

- Vad för roligt kan de unga göra när de kommer dit så att de blir inspirerade att utöva konst och kultur och delta i olika verksamheter, säger Sundell.

Vill lyfta hemorten

Idén om att lyfta fram den egna hemorten i positiv dager är en av grundstenarna i projektet 10300. Elin Sundell och Ian Granström, som har känt varandra länge, beslöt sig för att slå ihop sina styrkor inom ramen för ett projekt.

- Jag har börjat arbeta med olika producentuppdrag och Ian har börjat fota. Vi satt på en kopp kaffe och så var jag sådär att "borde vi göra något roligt, du får vara den här kreativa konstnärliga, och jag kan göra de där mer tråkiga sakerna inom ett projekt", säger Elin Sundell och ler.

- I grunden är vi ju båda samhällspedagoger och det innebär att skapa och att aktivera människor. Vi har båda det kreativa sättet. Vi vill båda jobba inom projekt så det kom ganska naturligt den här idén, säger Ian Granström.

Fontänen i Pumpviken i Karis var färggrann
Krafterna bakom projektet vill lyfta den egna hemorten Karis. Här en bild från Pumpviken. Fontänen i Pumpviken i Karis var färggrann Bild: Yle/Christopher Marins Raseborg,lionsklubben

Elin Sundell drivs av att få lyfta den egna hemorten på ett kreativt sätt, Ian Granström av att få fotografera och få en inblick i lokala personers liv.

- Det är intressant att få gå hem till speciellt de här legenderna, höra deras historia och snacka skit med dem. Det blir så mycket mer än bara fotandet.

Fotografierna och berättelserna om kända Karisprofiler gick väl hem hos ortsborna.

- Det var givande att det uppskattades så mycket av de personer som ställde upp och de som kände dem som var med. Det blev personligt, det var rörande, säger Ian Granström.

Webbplats samlar Karisberättelser

Det här är den andra utställningen inom projektets ramar. Med tiden hoppas man kunna täcka fler målgrupper.

Projektet har nu också startat en egen webbplats där man samlar utställningarna och berättelser om Karis.

- Under Karis legender-processen fick vi höra gamla berättelser och saker som jag och Ian hade missat under vår livstid.

- Vi tänkte att det skulle vara trevligt att förutom utställningarna, samla något annat. Kanske sådant som man inte kan hitta i arkiv, eller museum eller på nätet, säger Elin Sundell.

Det kan handla om ställen som inte kanske längre finns eller upplevelser som har berört invånarna, säger hon.

Projektet sköts på frivillig basis. Projektet om unga och hobbyer har fått stöd av Kulturfonden och görs i samarbete med Luckan Raseborg och Raseborgs stad.