Hoppa till huvudinnehåll

Bakslag för Trump: USA:s högsta domstol beslöt att bevara immigrantprogrammet Daca

Man och kvinna håller upp skylt där det står ''det här är hemma'' framför USA:s högsta domstol.
Drömmarnas fråga har varit ett politiskt stridsäpple, men tills vidare kan de dra en lättnadens suck efter att Högsta domstolen gick emot Trumps vilja. Man och kvinna håller upp skylt där det står ''det här är hemma'' framför USA:s högsta domstol. Bild: EPA-EFE/All Over Press Högsta domstolen,USA,DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals)

USA:s högsta domstol hindrar President Donald Trump från att fasa ut immigrantprogrammet Daca (Deferred Action for Childhood Arrivals). Beslutet att bevara programmet innebär att omkring 650 000 unga papperslösa i landet fortsättningsvis har möjlighet att ta emot arbete och vistas där lagligt.

Ärendet har behandlats i högsta domstolen sedan november i fjol.I dag slog högsta domstolen ändå fast att Trumps avveckling av programmet är olaglig, efter att fem domare röstade mot förslaget och fyra för.

Trumps föregångare Barack Obama instiftade Daca-lagen år 2012 med en en så kallad exekutiv order. Den rör de så kallade ''drömmarna'' (dreamers) som kommit till USA på olaglig väg som barn.

Daca-programmet skyddar också dem från att avvisas till sina tidigare hemländer. Lagen innebär ändå inte att de får medborgarskap.

Trump ville åt Daca-programmet redan 2017, med motiveringen att det införts på olagliga grunder, men också då stoppades hans försök att avveckla det - då av federala domstolar.

Framtiden ändå oviss

Att slopa Daca-programmet var ett av Trumps vallöften i presidentvalet 2016 och år 2017 beslöt han att häva det.

I praktiken påverkades programmet ändå inte - beslutet överklagades genast och stoppades senare av federala domstolar i New York och Kalifornien.

Om högsta domstolen skulle ska stött Trumpadministrationens planer på att häva Daca-programmet, skulle hundratusentals berörda ha utsatts för risken att förlora sina arbetstillstånd och avvisas till sina tidigare hemländer.

Dagens beslut tillåter drömmarna att tills vidare dra en lättnadens suck, men framtiden är oviss.

Huruvida Trumpadministrationen låter sig stoppas av dagens beslut är oklart, det är möjligt att de väljer att utforma en bättre motivering för varför programmet borde slopas - och då kan ärendet behandlas på nytt.

Andra nederlaget på en vecka

Det är andra gången inom loppet av en vecka som landets högsta domstol går emot Trumpadministrationens vilja. Dagens beslut var överraskande, särskilt då majoriteten av domarna är utsedda av republikaner.

– De här fruktansvärda och politiskt laddade besluten från högsta domstolen är ett skott i ansiktet på människor som är stolta över att kalla sig republikaner eller konservativa, skrev Trump på Twitter efter nederlaget.

I måndags beslöt högsta domstolen att det federala förbudet mot diskriminering på arbetsplatsen också omfattar sexuella minoriteter.

Beslutet kom bara några dagar efter att Trumpadministrationen meddelat att direktiven som skyddar transpersoner mot diskriminering ska hävas.

Källor: Reuters, AP, Washington Post, CNN