Hoppa till huvudinnehåll

Coronapandemin har blottlagt EU:s svagheter, säger Angela Merkel - efterlyser snabba beslut om krisåtgärder

Saksan liittokansleri Angela Merkel linjasi Saksan tulevan EU-puheenjohtajakauden tavoitteita liittovaltiopäivillä torstaina.
Angela Merkel håller tal till förbundsdagen. Saksan liittokansleri Angela Merkel linjasi Saksan tulevan EU-puheenjohtajakauden tavoitteita liittovaltiopäivillä torstaina. Bild: Michele Tantussi / EPA Angela Merkel,Tyskland

Tysklands förbundskansler Angela Merkel hoppas på en snabb kompromiss om åtgärder för att tackla coronakrisen på EU-nivå. Merkel presenterade på förmiddagen Tysklands målsättningar för det roterande EU-ordförandeskapet som landet tar över i juli.

I ett tal till förbundsdagen sa Merkel att Tyskland strävar efter att främja solidaritet och ekonomisk välfärd under sin period som EU:s ordförandeland.

Merkel sa att sammanhållning och solidaritet aldrig har varit så viktiga för EU som i dag. Hon hoppas att EU-länderna ska lyckas enas om en långtidsbudget samt en återhämtningsfond så snabbt som möjligt.

Sammanlagt handlar det om ett paket på närmare 2 000 miljarder euro. Tillsvidare har medlemsländerna varken lyckats komma överens om en budget för de kommande åren eller den tillhörande återhämtningsfonden, som ska användas för att stöda krisdrabbade medlemsländer.

Merkel varnar för de konsekvenser som kan följa av att man inte lyckas enas om åtgärder på EU-nivå.

- Vi får inte inte vara naiva. Icke-demokratiska krafter väntar tillsammans med radikala och auktoritära krafter på en ekonomisk kris som man strävar efter att utnyttja politiskt, sade Merkel.

Vidare säger Merkel att coronakrisen visat hur ömtåligt det europeiska projektet är.

Många väntar sig att Tyskland ska axla ett stort ansvar i egenskap av roterande ordförandeland under den kommande sexmånadersperioden.

Tyskland har signalerat att man är beredd att acceptera att EU lånar pengar för att finansiera återhämtningsfonden. Traditionellt har Tyskland motsatt sig förslagen om mer gemensamt ekonomiskt ansvar på EU-nivå.