Hoppa till huvudinnehåll

Efter landslagspetningen satsar den trefaldiga världscupvinnaren Sundby vidare i privatlag – 35-åringen har vinter-OS 2022 i sikte

Martin Johnsrud Sundby skidar i Ruka.
Trots landslagspetningen fortsätter Martin Johnsrud Sundby karriären. Martin Johnsrud Sundby skidar i Ruka. Bild: EPA-EFE/KIMMO BRANDT Martin Johnsrud Sundby

Efter att ha tappat sin landslagsplats har längdskidåkaren Martin Johnsrud Sundby tillsammans med den tidigare landslagskollegan Niklas Dyrhaug valt att teckna ett tvåårskontrakt med ett norskt privatlag. Efter en mästerskapsfri säsong väntar VM i Oberstdorf i februari 2021 och OS i Peking ett år senare.

Den 35-årige Martin Johnsrud Sundby har varit en stjärna i världscupsammanhang. Han har vunnit världscupen säsongerna 2013–14, 2015–16 och 2016–17.

Säsongen 2019–20 var dock en stor besvikelse. Sundby var bara 25:a totalt och tog sig inte upp på prispallen en enda gång.

I slutet av april stod det klart att Sundby inte längre får plats i det norska herrlaget, vars storlek krympt från 15 till 12 åkare.

– Det är som att din fru ansöker om skilsmässa efter trettio år och inte vill vara med dig längre, sa Sundby då till NRK.

Trebarnspappa

Nu står det klart att satsningen fortsätter i ett privatlag och att den av allt att döma kommer att vara i två år och därmed avslutas med vinter-OS 2022.

– Som det nu ser ut blir det en satsning mot OS i Peking, säger Sundby till NTB enligt tidningen Nettavisen.

På vägen till OS står VM-medaljer på spel. Skid-VM i Oberstdorf ordnas i februari-mars 2021. Sundby har haft svårt att få till det i mästerskap. Ett individuellt VM-guld har han ändå efter att ha vunnit 15 km klassiskt i Seefeld 2019.

Sundby har nyligen fått sin tredje son, vilket ställer ännu högre krav på det framtida träningsupplägget.

– Jag tränar när jag har möjlighet och vet att det dyker upp perioder som är utmanande. Jag vet att det ändå går att få till det. Jag är på hugget och känner mig välmotiverad, säger Sundby.

I privatlaget får Sundby sällskap av ett annat bekant norskt namn. Niklas Dyrhaug, som knep ett VM-brons i Lahtis 2017, ingår i samma lag. På 32-åringens meritförteckning finns även VM-stafettguld från 2015 och 2017.

Läs också