Hoppa till huvudinnehåll

Högskolorna ökar antalet studieplatser med 10 000 för att tackla arbetslöshet bland unga

En kvinna i motljud tar ut en bok ur en hylla i biblioteket.
Ministeriet vill råda bot på kunskapsbristen inom flera branscher eftersom företag uppgett att största orsaken till att de inte kan utvidga sin verksamhet är på grund av att det inte finns kunnigt folk. En kvinna i motljud tar ut en bok ur en hylla i biblioteket. Bild: Jari Kovalainen / Yle bibliotek

I våras ansökte rekordmånga personer till högskoleutbildningar. För att undvika att antalet arbetslösa unga ökar då coronaviruset skördar arbetsplatser har Undervisnings- och kulturministeriet ökat antalet studieplatser för de kommande åren.

I regeringens fjärde tilläggsbudget i och med coronakrisen beviljades pengar till högskolorna för att öka antalet studieplatser.

Det här innebär att det i höst finns 2 200 fler platser för yrkesstuderande och 2 048 platser för universitetsstuderande att fylla.

Sammanlagt kommer antalet högskoleplatser öka med över 10 000 under läsåren 2020-2022.

Högskolorna har fått föreslå hur många tilläggsplatser de kunde erbjuda i höst. Enligt forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen (C) fick många skolor som de ville.

- Universiteten hade sådana önskemål som vi kunde uppfylla. Vad gäller yrkeshögskolorna kunde vi inte riktigt uppfylla behovet på studieplatser. Vi fick prioritera utbildningar inom de branscher där kunskapsbehovet var störst.

Flest nya platser skapades inom teknik och it, social- och hälsovårdsbrancherna samt inom marknadsföring och företagsekonomi.

Hallituksen infotilaisuus koronavirustilanteesta 18.3.2020
Forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen anser att det är bättre att folk studerar än att de är arbetslösa. Hallituksen infotilaisuus koronavirustilanteesta 18.3.2020 Bild: Kalevi Rytkölä / Yle Hanna Kosonen

Tack vare tilläggsbudgeten kommer 55 000 sökande få en högskoleplats det här året. Eftersom rekordmånga sökt studieplats i vår kommer endast en tredjedel av dem som sökt få en plats.

Av de svenska universiteten fick Åbo akademi mest nya studieplatser, sammanlagt 107, Hanken fick 55 platser och Helsingfors universitet 30
Av de svenska universiteten fick Åbo akademi mest nya studieplatser, sammanlagt 107, Hanken fick 55 platser och Helsingfors universitet 30
Flest nya studieplatser finns för de som vill bli tradenomer (20), Ingenjörer (20) och socia
Arcada fick sammanlagt 30 nya studieplatser, Novia 50 Flest nya studieplatser finns för de som vill bli tradenomer (20), Ingenjörer (20) och socia

Studieplatser behövs för att tackla arbetslösheten

Det ökade antalet högskoleplatser behövs för att svara på kunskapsbehovet inom flera olika branscher.

Planen är långsiktig, eftersom coronaviruset sänkt antalet lediga jobb.

- Då antalet lediga arbetsplatser minskar, är det bra att vi kan erbjuda studieplatser i stället. Det är bättre att människor sysselsätter sig genom att studera och därmed ökar sina chanser att få jobb, i stället för att de blir arbetslösa, förklarar Kosonen.

Några garantier om att få jobb efter att man blivit utexaminerad finns så klart inte, men Kosonen tror på ett bättre läge om några år.

- Tillsammans med högskolorna har vi gått in för att kartlägga var kunskapsbehovet är som störst och öka antalet studieplatser inom främst de branscher där det är garanterat att det finns arbetsplatser också om några år.

Enligt Kosonen uppger företagen redan nu att det största hindret för att expandera är att det inte finns tillräckligt mycket utbildade arbetstagare.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes