Hoppa till huvudinnehåll

“Jag vet inte vad som händer med vår familj” - Janina Taittinger i blåsten då privat daghem stänger i Störsvik

Bild på ett daghem.
Det privata daghemmet i Störsvik stänger den 31 juli. I våras fanns där 26 barn i två grupper. Bild på ett daghem. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Västnyland,Sjundeå,Störsvik,daghem,daghem ,privata daghem,touhula störsvik

Det är en katastrof för vår familj, säger Janina Taittinger efter budet att det privata daghemmet i Störsvik stänger. Sjundeås bildningsdirektör säger att kommunen försöker öppna ett daghem i Störsvik igen.

Janina Taittinger har två barn i daghemmet i Störsvik som upprätthålls av daghemsföretaget Touhula.

Liv är sex år och Finn är tre år. Barnen gick också i daghem i Störsvik då det var Sjundeå kommun som upprätthöll verksamheten.

Det privata daghemmet i Störsvik stänger den 31 juli på grund av ekonomiska problem inom företaget.

"En krissituation"

Det är en fullständig katastrof för vår familj, säger Janina Taittinger.

Hon jobbar i Helsingfors, medan barnens franska pappa sköter företag i Frankrike och pendlar mellan Störsvik och Paris.

Janina Taittinger sköter ensam hela rasket då barnens pappa inte är hemma.

- Jag vet inte vad som kommer att hända med vår familj och vårt boende i Störsvik. Vi är inte den enda familjen som är i den här situationen. Det är många som flyttat till Störsvik eftersom här finns ett daghem. Det är ett fantastiskt ställe att bo på med sin familj. Nu är det verkligen en krissituation.

Sjundeå station är åt fel håll

Stängningen ställer också till med problem för Patrik Grönberg som har barnen Emma och Robin i daghemmet.

Båda föräldrarna jobbar i Helsingfors. Grönberg upplever att de måste köra onödigt mycket om barnen placeras i dagvård i Sjundeå station.

Porträttbild på Patrik Grönberg.
Patrik Grönberg tror det blir svårare för alla att sälja sina hus om det inte finns ett daghem i Störsvik. Porträttbild på Patrik Grönberg. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Västnyland,Sjundeå,Störsvik,patrik grönberg

Familjen har ännu inte kommit på hur de ska lösa dagvårdsproblemet i höst. Grönberg vill inte säga om det leder till att familjen flyttar från Störsvik.

- Jag känner flera familjer som funderar på saken eftersom de inte har möjlighet att föra barnen till dagvård i Sjundeå station. Jag tror inte att vi hade flyttat hit om här inte skulle ha funnits ett daghem.

"Vi försökte få Touhula att stänga först i december"

Det är synd att det gick så här, säger Sjundeås bildningsdirektör Hanna-Mari Sarlin.

- Barnfamiljer har lockats till Störsvik på grund av daghemmet. Vi försökte få Touhula att stänga daghemmet först i december, men det gick inte.

Porträttbild av Hanna-Mari Sarlin.
Hanna-Maria Sarlin är bildningsdirektör i Sjundeå. Kommunen försökte få det privata daghemsföretaget att stänga senare på året, men det lyckades inte. Porträttbild av Hanna-Mari Sarlin. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Västnyland,Sjundeå,porträtt

Sarlin lovar att kommunen gör allt för att det ska finnas ett daghem i Störsvik.

- Det öppnas knappast ett daghem i Störsvik i augusti, så jag hoppas föräldrarna kan vara flexibla och för en tid välja ett annat alternativ.

Kommunen kanske öppnar daghem i Störsvik

Sjundeå kommun kartlägger nu föräldrarnas önskemål om dagvård.

Kommunen kan erbjuda dagvård på stationsområdet och också ge servicesedlar så att föräldrarna kan välja privata aktörer, även i andra kommuner.

Hanna-Mari Sarlin hoppas att en privat aktör tar över, eller att kommunen skulle kunna hyra halva byggnaden, men det beror helt på priset.

- Om ägaren erbjuder en billig hyra kan kommunen tänka sig att öppna ett kommunalt daghem i byggnaden. Sedan är det också en fråga om personal, vi måste se hur snabbt vi får tag på personal så att verksamheten kan komma i gång.

"Det blir svårare att sälja sitt hus"

Patrik Grönberg tycker att Sjundeå borde erbjuda kommunal dagvård i Störsvik.

- Kommunen försöker ju utveckla Störsvik, Sunnanvik och Pickala-Marsudden. De som köper tomter här kommer säkert från huvudstadsregionen där de även jobbar. Det kommer att bli svårare för kommunen att få tomter sålda utan ett daghem.

Hus längs med Störsvikvägen.
Sjundeå kommun vill utveckla Störsvik och närområdena, då måste det finnas ett daghem, säger Patrik Grönberg som bor i Störsvik. Bilden visar några hus längs Störsvikvägen. Hus längs med Störsvikvägen. Bild: Marica Hildén / Yle Störsvik,Sjundeå,Västnyland,störsvikvägen

Det blir svårare för alla att sälja sina hus om det inte finns ett daghem. Det sänker värdet på tomterna, anser Grönberg.

- Det är långa försäljningstider i Störsvik. Och de kommer att bli längre om här inte finns ett daghem.

Tre timmar arbetsväg

Janina Taittinger säger att det är omöjligt att föra barnen till daghem i Sjundeå station.

Arbetsresan blir då tre timmar lång eftersom hon först måste åka åt fel håll innan hon åker till arbetet i Helsingfors.

- Man försöker ju ge barnen en trygg uppväxt, och våra barn har redan upplevt en stor förändring då Sjundeå kommun bestämde sig för att lägga ner det kommunala daghemmet. Men barnen har svetsats ihop i Touhula med personalen, det känns otroligt orättvist av Sjundeå kommun och Touhula om de ska till ett nytt ställe igen.

Sjundeå har erbjudit Taittinger att föra sina barn till daghem i Kyrkslätt. Det tycker Janina Taittinger inte är en bra idé.

- Barnen känner inte någon där, deras kompisar bor i Störsvik.

Taittinger: Jag förstår inte Touhula

Hur skulle det vara om en grupp Störsvikbor förde sina barn gemensamt till ett daghem i Kyrkslätt, då skulle en grupp barn hålla ihop?

- Det är inte i vårt intresse, för barnen ska gå i skola i Sjundeå. Det är jätteviktigt att barnen får växa upp i det samhälle de känner sig trygga i, och de ska inte kastas omkring till olika kommuner på grund av politik.

Förstår du daghemsföretaget Touhula som stänger en del daghem för att rädda verksamheten?

- Nej, jag förstår det absolut inte.

Janina Taittinger säger att personalen i Störsvik är fantastisk. Hon ser upp till dem och uppskattar dem.

- Daghemmet i Störsvik har varit igång i sex månader, och jag vet inte någon affärsverksamhet som skulle vara lönsam efter så kort tid. Det känns som om man bara testade att ha ett daghem i Störsvik. Det känns orättvist att våra barn blev offer för det.

Jätteaktiva föräldrar

Har ni föräldrar försökt få Touhula att ändra åsikt och inte stänga daghemmet i Störsvik?

Det har vi försökt hela tiden, säger Janina Taittinger.

- Vi har varit jätteaktiva och varit i kontakt med kommunen och Touhula. Vi har tydligt sagt att vi vill hjälpa och stöda för att rädda verksamheten.

Tycker du att de har lyssnat på er?

- De har säkert lyssnat, men de har inte försökt ordna några riktiga diskussioner.

Vad gör din familj nu?

- Jag vet inte, vi måste säkert flytta. Störsvik är ett fantastiskt område för familjer och för Sjundeå som får skattepengar. Störsvik har en enorm potential att utvecklas, men nu undrar jag hur de barnfamiljer som köpt tomt för att bygga hus känner sig?

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland