Hoppa till huvudinnehåll

Klappat och klart – estniskt lag skrev under och spelar i finländska handbollsligan nästa säsong

BK:s Robin Sjöman skjuter ett hoppskott.
Förra säsongen var det BK-46 som var starkast i den finländska handbollen fram tills coronaviruset satte stopp för säsongen. BK:s Robin Sjöman skjuter ett hoppskott. Bild: Patric Westerlund / Yle handboll,Handbollsspelare (Herrar),Karis,Raseborg,Västnyland,BK-46 Handboll,robin sjöman

Nu är det definitivt klart. Estniska HC Tallinn har bekräftat sin medverkan i den finländska handbollsligan nästa säsong.

För ett par veckor sedan gav det finländska handbollsförbundet tummen upp till HC Tallinn för att spela i herrarnas handbollsliga.

Nu är det bekräftat att den estniska klubben ansluter till den finländska ligan. I dag meddelade förbundet att HC Tallinn har skrivit på ligans avtal.

Tallinn-klubben kommer bara att delta i grundserien. Därmed inleds säsongen med nio lag. I grundserien ska samtliga finländska lag spela en gång i Tallinn.

– Det är ett historiskt beslut, det är ovanligt att ett utländskt lag spelar i en bollsportserie i Finland, sa handbollsförbundets ordförande Jari Henttonen efter att förbundet hade gett grönt ljus.

"Mer publik i Finland"

I ett pressmeddelande tackar HC Tallinns huvudtränare Risto Lepp handbollsförbundet, HIFK:s manager Ville Leppänen och andra personer som har drivit på processen.

– Vi är väldigt glada över att få delta i grundserien. Ligan har gått framåt väldigt mycket under de senaste åren och finländska lag har presterat bra i europeiska cuper.

– I Finland är det mer publik på matcherna än i Estland. Vi tänker ta med oss våra juniorer och supportrar till Finland och hoppas att finländska lag gör på samma sätt.

De åtta inhemska lagen i ligan är BK-46, Cocks, Dicken, HIFK, GrIFK, PIF, SIF och ÅIFK.

Efter grundserien fortsätter de åtta finländska lagen i en övre och en nedre slutserie. I slutserierna möts alla lag tre gånger.

Precis som tidigare går de två bästa lagen i den övre slutserien direkt till semifinal. Trean och fyran i den övre och ettan och tvåan i den nedre slutserien spelar kvartsfinal.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport