Hoppa till huvudinnehåll

Livligt på vägarna inför midsommarfirandet – polisen har stött på många rattfyllerister

Trafiken inför midsommarfirandet är som livligast i dag. Den största rusningstrafiken kom igång mitt på dagen och den väntas pågå fram till klockan 19 i kväll.

I norr kan rusningen på vägarna pågå till sent på kvällen, uppger statens trafikregleringsverk Traffic Management Finland.

Om man ser till själva smidigheten har trafiken förlöpt rätt bra, beskriver Tammerfors vägtrafikcentral läget på eftermiddagen.

Midsommartrafiken har krävt ett dödsoffer. En person omkom i en utkörning i Paltamo i Kajanaland kring halv två på eftermiddagen.

En person skadades i samma olycka.

Särskilt i landets östra delar hade polisen redan på dagen påträffat ovanligt många rattonyktra - samtliga har polisen stoppat efter tips.

Mycket fordon på riksvägarna

De längsta bilköerna väntas som vanligt uppstå på riksväg 4 mellan Helsingfors och Heinola, på riksväg 9 mellan Tammerfors och Orivesi och på riksväg 5 mellan Heinola och S:t Michel.

Vid 15-tiden uppges det ha varit mycket fordon på riksvägarna 1,3 och 4.

Vägarbeten kan gröta till trafiken vid huvudstadsregionens utfartsvägar samt lokalt på flera av riksvägarna. Exempelvis på riksväg 4 pågår flera vägarbeten.

Risk för åska och hårt regn

Midsommarresenärerna har ställvis tvingats köra i ostadigt väder. Meteorologiska institutet har utlovat kraftiga åskskurar, särskilt i östra Finland.

Regn- och åskfronten sträckte sig på förmiddagen från Nyland till Norra Österbotten och Kajanaland. Fronten har rört sig rätt snabbt österut under torsdagens lopp.

– Det kan regna hårt på vissa håll. Det kan förekomma åskbyar och kraftiga blixtar, säger Meteorologiska institutets jourhavande meteorolog Antti Kokko till STT.

Sikten kan också tillfälligt försämras av regn, och det kan bli vattenansamlingar på vägarna.

Det finns också risk för hård vind på sina håll.

Åskan, regnet och vinden bedarrar till natten och fredagen öppnar sig i lugnt uppehållsväder i stora delar av landet.

Artikeln uppdaterades kl 15.20 med läget på eftermiddagen. Artikeln uppdaterades 15.35 med uppgifter om dödsolycka.

Källa: Yle Uutiset, STT,