Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Regeringen slopade flera restriktioner, potentiella coronavacciner går åt, midsommartrafiken som livligast i dag

Krista Kiuru och Hanna Kosonen står vid talarpodium framför en blå vägg. De tittar åt sidan.
Krista Kiuru och Hanna Kosonen höll presskonferens i går och meddelade att flera restriktioner hävs. Krista Kiuru och Hanna Kosonen står vid talarpodium framför en blå vägg. De tittar åt sidan. Bild: Lehtikuva Krista Kiuru,Hanna Kosonen

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

I går kväll meddelade regeringen att man lättar på flera restriktioner. På måndag får exempelvis restaurangerna ha buffémat igen, dörrarna behöver stänga först klockan två på natten och fler kunder välkomnas. Regeringen slopar också rekommendationen att undvika besök på sjukhus. Från och med augusti kommer tillställningar med över 500 personer tillåtas såväl utomhus som inomhus.

Många forskare världen över jobbar för fullt med att utveckla ett vaccin mot coronaviruset. Flera länder har redan börjat beställa potentiella vacciner – trots att man inte ännu vet om de fungerar. Finland är med vid flera förhandlingsbord och kommer antagligen beställa mer än en vaccinkandidat, för att maximera chanserna. Staten planerar kunna agera snabbt även under sommaren.

I dag är midsommarrusningen i trafiken som värst. Allra värst är rusningen mellan klockan 12 på dagen och 19 på kvällen, förutspår Traffic Management Finland. De längsta bilköerna uppskattas finnas på väg 9 mellan Tammerfors och Orivesi, på väg fem mellan Lusi och S:t Michel och på väg 4 mellan Helsingfors och Lusi. Vägarbeten kan sakta ner trafiken på flera håll, speciellt ut från huvudstadsregionen.

Utrikes:

Flera journalister har fått tag på den omtalade boken av USA:s tidigare nationella säkerhetsrådgivare John Bolton som ännu inte släppts. I boken avslöjar Bolton flera saker om sin tid i Vita huset. Han skriver bland annat att Trump bad Kina om hjälp för att bli omvald och att Trump inte visste att Storbritannien är en kärnvapenmakt. Trump frågade också runt om Finland är en del av Ryssland. Justitieministeriet och Trumpadministrationen försöker fortfarande hindra bokens publicering, men enligt experter kommer det inte gå.

Den före detta polisen som sköt ihjäl Rayshard Brooks i Atlanta i helgen åtalas för mord. Den andra polisen som befann sig på platsen åtalas också, men agerar också vittne mot polisen som avfyrade sitt vapen mot Brooks. Brooks sköts två gånger i ryggen och enligt obduktionsrapporten – som släpptes tidigare i veckan – tyder det här på att han försökte fly då polisen avlossade skott mot honom.

Nordiska politikerveteraner kritiserar de gemensamma nordiska handlingsplanerna och strategierna under coronakrisen. De säger att de aldrig gav något mervärde. Nordiskt samarbete fungerar bättre i lugna tider, enligt dem. En av politikerna säger följande: "Skiten har redan skett – nu måste vi se hur Norden kan sköta vägen ut ur krisen".

Väder

Varm och fuktig luft strömmar in i landet från söder. Vädret är ostadigt och i landets östra del, norra Österbotten och Kajanaland förekommer kraftiga regn- och åskskurar. Under eftermiddagen och kvällen varnas det för riklig nederbörd med mer än 20 mm i timmen.

Det är mellan 24 och 28 grader varmt, i Lappland lite svalare: mellan 20 och 25 grader. Svag till måttlig vind.

UV-strålningen är stark i landets södra del, i Satakunta och Birkaland under eftermiddagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes