Hoppa till huvudinnehåll

Vasa festival inleder festivalsommaren i augusti: "Regeringens besked var bekräftelsen vi behövde"

Vasa festival 2019
Vasa festival i Inre hamnen 2019. Vasa festival 2019 Bild: Vaasa festival Vasa,inre hamnen vasa

Regeringens besked på onsdagen om att restriktionerna för folksamlingar luckras upp i augusti innebär mycket goda nyheter för arrangörerna av Vasa festival som ordnas under det första veckoslutet i augusti.

Under normala förhållanden skulle Vasa festival avsluta festivalsommaren i Finland. Nu ser festivalen ut att inleda den.

Festivaldirektören Tommi Mäki kan fortsätta på de planer som man redan hunnit börja på med, i hopp om lättare begränsningar.

- Regeringens besked var bekräftelsen vi behövde för att festivalen ska kunna genomföras, säger Tommi Mäki.

Finslipa arrangemangen

Mäki berättar att man redan under de senaste månaderna har arbetat med planer för hur festivalen ska kunna genomföras på ett säkert sätt.

- Nu kan vi börja gå igenom våra planer med myndigheterna.

Tommi Mäki
Tommi Mäki Tommi Mäki Bild: Antti Haavisto / Yle Tommi Mäki,Vaasa Festival

Exakt hur arrangemangen under festivalen kommer att se ut kan Mäki inte säga just nu, men åtminstone kommer man att ha betydligt fler sittplatsen än tidigare år och också antalet besökare kommer att begränsas.

- På det sättet kan vi garantera att besökarna kan hålla tillräckligt avstånd till varandra. Vi kommer att ha specialarrangemang så att man kan hålla avstånd i köer. Vi kommer att minimera antalet ståplatser och det kommer att finnas tusentals sittplatser.

Färre besökare

Under årets upplaga av Vasa festival kommer det inte att finnas ett stort hav av människor framför scenen. Där kommer man att ha specialarrangemang som Mäki inte ännu kan berätta mer om.

- Kapaciteten på området är ungefär 10 000 personer och i år kommer vi att ta in ungefär hälften. Förra året hade vi som mest mellan 8000 och 9000 besökare på en gång.

En av fördelarna med Vasa festival är enligt Mäki att festivalen ordnas helt och hållet utomhus i inre hamnen.

- Där finns två stora terrasser så redan nu rör där sig mycket människor och antalet coronasmittade i Vasa har inte stigit, så det känns som ett tryggt ställe att ordna festivalen på i augusti. Vi följer noggrant med situationen och just nu ser det bra ut ut den synvinkeln.

Artisterna inte klara

Vilka artister som kommer att uppträda under festivalen är inte klart just nu. Om utländska artister ska kunna uppträda i Vasa krävs det att reglerna för utländska resenärer ändras.

Mäki berättar att artisterna oberoende begränsningar har ett eget område de rör sig på.

- Om de svenska artisterna kan jag säga att de flesta artister har många avbokade spelningar i sommar. Jag är ganska säker på att de kommer med några dagars varsel om de bara får, säger Tommi Mäki.