Hoppa till huvudinnehåll

Fredspristagaren Malala Yousafzai har tagit examen vid Oxford

En arkivbild på Malala Yousafzai vid ett evenemang i Sydney, Australien i december 2018.
En arkivbild på Malala Yousafzai från ett evenemang i Sydney, Australien i december 2018. En arkivbild på Malala Yousafzai vid ett evenemang i Sydney, Australien i december 2018. Malala Yousafzai

Åtta år efter att talibaner sköt Yousafzai i huvudet i en skolbuss i Pakistan, har hon tagit examen vid universitetet i Oxford. "Nu blir det Netflix, läsning och sömn", skriver hon.

Malala Yousafzai var bara 15 år då hon utsattes för mordförsöket ombord på en skolbuss i Swatdalen i nordvästra Pakistan i oktober 2012.

Redan då var hon känd för sin kamp för flickors rätt för utbildning och redan som 11-åring hade hon börjat med en blogg för BBC:s urduspråkiga service om sin vardag i den talibandominerade Swatdalen.

Efter talibanattacken mot henne flögs hon till Storbritannien där hon vårdades för sina svåra skador. Yousafzai, hennes föräldrar och syskon bosatte sig därefter i Birmingham, där hon också hade vårdats.

Hon har tilldelats flera internationella utmärkelser och fick Nobels fredspris år 2014. Då var hon 17 och blev den yngsta någonsin att motta priset.

Nu som 22-åring har Yousafzai alltså tagit examen vid universitetet i Oxford och på sitt Twitterkonto visar hon hur hon har firat det med sin familj.

Hon skriver att hon finner det svårt att uttrycka den glädje och tacksamhet som hon känner när hon nu slutfört sin examen i filosofi, politik och ekonomi vid Oxford.

"Jag vet inte vad som kommer härnäst. Nu blir det Netflix, läsning och sömn", skriver Yousafzai.

Vid sidan av sina studier har Yousafzai fortsatt med sin aktivism för rätten till utbildning för alla barn, speciellt flickor, och sin kamp mot olika former av förtryck som barn utsätts för.

Artikeln uppdaterades 21.6.2020 klockan 13.11 med korrigerade uppgifter om vilket år Yousafzai utsattes för mordförsök - året var 2012 och inte 2018 som det ursprungligen stod i texten.

Källor: AFP, BBC