Hoppa till huvudinnehåll

Inga betydande närmanden om återhämtningsfond vid EU-ledarnas videotoppmöte - många länder kritiska till förslaget, säger statsminister Marin

Sanna Marin med EU:s flagga i bakgrunden
Sanna Marin. Sanna Marin med EU:s flagga i bakgrunden Bild: Xinhua/Avalon.red. All rights reserved./All Over Press Sanna Marin

Midsommaraftonens videotoppmöte för EU:s stats- och regeringschefer blev en kort affär. Toppmötet avslutades på eftermiddagen utan betydande närmanden i sak.

Statsminister Sanna Marin (SDP) framförde vid mötet Finlands synpunkter om fonden och EU-budgeten. Finlands inställning är att man inte kan acceptera kommissionens förslag i sin nuvarande form.

Finland vill bland annat banta ned storleken på fonden från 750 miljarder som kommissionen föreslår. Vidare vill man att en större andel av hjälpen ska beviljas i form av lån än bidrag.

Marin betonar att återhämtningsfonden inte kan ersätta de åtgärder som medlemsländerna vidtagit på nationell nivå. Hon säger att man först och främst måste se på de ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen då man beslutar om vem som får hjälp via fonden.

- Syftet med paketet är inte att rädda enskilda medlemsländer eller att ansvara för enskilda länders tidigare ekonomiska svårigheter.

Marin säger att kommissionens förslag har stöd bland en del länder, men att många länder också är kritiska till förslaget.

Enligt Marin kan Finland inte acceptera kommissionens förslag i sin nuvarande form. Nu väntar man på ett reviderat förslag från rådsordföranden Charles Michel, som väntas komma nästa vecka.

Nytt toppmöte i juli

Rådsordföranden Charles Michel sade vid en presskonferens efter mötet att ett reviderat förslag kommer att läggas fram.

- Vi är medvetna om att det är viktigt att fatta ett beslut så snabbt som möjligt.

Enligt Michel kommer ett nytt toppmöte att ordnas i mitten av juli då EU-ledarna möts fysiskt i Bryssel.

I samband med mötet gick ECB-chefen Christine Lagarde ut med en varning om att de ekonomiska effekterna av coronakrisen inte ännu märks i sin helhet och att arbetslösheten inom euroområdet kan komma att stiga från nuvarande 7,3 procent till 10.

Enligt källor som nyhetsbyrån Reuters talat med sade Lagarde att marknaden hållit sig relativt lugn tillsvidare eftersom man väntar på en reaktion från EU:s sida.

Läs mera:

Kommentar: Nu inleds alla tiders dragkamp om EU-pengar – målet är att rädda den coronadrabbade europeiska ekonomin

I dag, på midsommarafton, börjar EU:s stats- och regeringschefer dryfta det jättelika paket som ska styra upp den europeiska ekonomin under de närmaste åren. Det blir en hård dragkamp som kan få långtgående konsekvenser för EU, skriver Svenska Yles korrespondent i Bryssel Rikhard Husu.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes