Hoppa till huvudinnehåll

NRK: FIS dopingtester har minskat med 90 procent och skidstjärnor har varit otestade sedan i mars – Klæbo hoppas att allt går rätt till

Johannes Hösflot Kläbo och Emil Iversen.
Johannes Høsflot Klæbo och Emil Iversen. Johannes Hösflot Kläbo och Emil Iversen. Bild: EPA/SRDJAN SUKI Johannes Høsflot Klæbo,Emil Iversen

Det internationella skidförbundets dopingtester har under coronatiden varit bra mycket färre än i fjol vid samma tidpunkt. Det rapporterar NRK som fått siffror på antalet test som gjorts sedan säsongen avbröts. Siffrorna visar att det handlar om nästan 90 procent färre test då det under mars–maj i år bara gjorts 38 test.

Enligt de siffror som NRK fått ta del av har det i år mellan mars och maj enbart gjorts 38 dopingtest utanför tävling. Det gäller totalt för alla grenar under internationella skidförbundet.

Under samma tidsperiod förra året utfördes 299 test. Antalet tester har alltså i år under coronapandemin minskat med nästan 90 procent jämfört med i fjol.

– Det är en utmaning och ett problem för trovärdigheten för internationell idrott att det testats så väldigt lite under så många veckor. Jag är bekymrad, säger Anders Solheim som är chef för Antidoping Norge till NRK.

Under säsongen 2019-2020 gjordes totalt 1278 dopingprov på längdåkarna utanför tävlingar. De utgjorde 58 procent av FIS totala antal tester för idrottare inom alla grenar under FIS.

"Hjälper inte annat än att hoppas och hålla tummarna"

Nu har bland annat de norska skidstjärnorna Emil Iversen och Therese Johaug inte testats sedan säsongen avbröts på grund av coronapandemin.

Johannes Høsflot Klæbo har däremot blivit testad och hoppas att allting går rätt till.

– Det hjälper inte annat än att hoppas och hålla tummarna för att folk gör saker på rätt sätt, säger han till NRK.

Therese Johaug säger till NRK att man bör ha förståelse men även hon menar att de låga siffrorna inte är bra – och hoppas att de får igång testningen igen. Hon berättade för NRK under de "omöjliga spelen" att hon inte testats.

Både de nationella antidopningsbyråerna och internationella förbundet gör tester utanför tävling. Enligt Solheim har Antidopning Norge gjort 347 tester under månaderna mars–maj. Siffran är ungefär 20 procent mindre än i fjol då det gjordes 438.

Iversen hoppas att det fungerar lika bra på annat håll som i Norge.

– Man måste förlita sig mer på de nationella antidopningsbyråerna. Jag vet inte om alla är lika bra som i Norge, men jag hoppas det, säger Iversen till NRK och berättar att inte heller han testats.

NRK har också fått siffror om antalet tester som gjorts i skidskytte och friidrott. Bland annat uppger de att inte heller stavstjärnan Armand Duplantis testats de senaste månaderna.

Hela artikeln och de andra siffrorna kan läsas här.