Hoppa till huvudinnehåll

Nytt årsbästa av Wilma Murto i Somero – finska rekordet är hotat: "Kan nästan slå vad om att jag fixar det"

Wilma Murto jublar efter att ha hoppat över stavribban.
Wilma Murto var i toppform i Somero. Wilma Murto jublar efter att ha hoppat över stavribban. Bild: Lehtikuva Wilma Murto,stavhopp

Nytt årsbästa och lovande försök på nytt finskt rekord. Stavhopparen Wilma Murto är i form – men kräver mer av sig själv. Efter en seger med resultatet 460 i en tävling i Somero tror 22-åringen stenhårt på att hon slår det finska rekordet denna sommar.

Wilma Murtos formkurva verkar peka uppåt. Efter resultatet 445 förra veckan nådde hon högre höjder i dag.

I dagens tävling i Somero tangerade hon sitt bästa resultat utomhus någonsin, 460.

Öppningshöjden på 425 fixade hon på andra försöket, medan hon tog sig över både 435, 450 och 460 på första hoppen. Murto menar att hon nu är snabbare än tidigare, och därför använde hon sig i dag av en ansats på 16 steg i stället för 14 för första gången.

– Det var lite utmanande, i och med att jag inte ens på träningarna haft en 16-stegsansats, säger Murto till Yle.

Nu är meningen att hon ska hålla sig till 16 steg hela sommaren. Trots att hon tangerade sitt utomhusrekord var Murto inte helt nöjd.

– Det (460) var inte så vackert. Inget mästerverk sett till tekniken.

– Men det berättar säkert att det finns så mycket energi i hoppen att de inte behöver vara tekniskt felfria. Jag är inte nöjd med hoppet, men det fanns goda signaler.

Förväntar sig rekord

Murtos finska rekord på 471 från tyska Zweibrücken har redan över fyra år på nacken. I Somero gav hon sig på 472 och analyserar rekordförsöken så här:

– Första försöket var inte bra. Jag fick just och just benen över ribban och hoppet tog slut lite mitt i. De två andra hoppen var tekniskt bra, de hade bra energi.

– Staven förblev lite lös i hoppen. Då jag fick tekniken i skick kunde jag ta mig bättre mot ribban, fast jag bytte stav.

Men Murto sticker inte under stol med att hon är i toppform.

– Det här var väldigt lovande, bara jag lyckas välja rätt stavar i nästa tävlingar. Jag kan nästan slå vad om att jag gör nytt finskt rekord ännu i år. Det förväntar jag mig åtminstone.

Förra veckan klev Elina Lampela in som statistiktrea i Finland med resultatet 445. I Somero var hon ännu bättre då hon knep andraplatsen med resultatet 450.

Elina Lampela hoppar stav.
Elina Lampela. Elina Lampela hoppar stav. Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva Elina Lampela

Esbo IF:s Saga Andersson blev trea efter att ha klarat 405.

Resultat:

1. Wilma Murto SalVil 460 (inhemskt årsbästa)
2. Elina Lampela OulPy 450
3. Saga Andersson Esbo IF 405