Hoppa till huvudinnehåll

Spänt inför Trumps kampanjmöte i Tulsa - området kring mötesplatsen töms

Trumpsupportrar viftar med en jätteflagga med presidentens bild.
Presidentens supportrar samlades i Tulsa på fredagen. Trumpsupportrar viftar med en jätteflagga med presidentens bild. Bild: AFP/Lehtikuva/Seth Herald USA,Donald Trump,Tulsa

Borgmästaren i Tulsa i Oklahoma har infört partiellt utegångsförbud inför president Donald Trumps omstridda kampanjmöte i staden på lördag.

Utegångsförbudet gäller ett område i stadens centrum i närheten av en arena där Trump ska tala till sina anhängare.

Det blir hans första stora kampanjmöte inför höstens presidentval sedan coronaepidemin bröt ut i våras.

Mer än 100 000 människor väntas delta i kampanjmötet, som väckt debatt både på grund av smittorisken i folksamlingar och på grund av raskonflikterna i USA.

Tältläger med Donald Trumps supportrar i Tulsa i Oklahoma.
Många supportrar måste flytta på sig då utegångsförbudet träder i kraft. Tältläger med Donald Trumps supportrar i Tulsa i Oklahoma. Bild: AFP/Lehtikuva/Seth Herald USA,Donald Trump,Tulsa

Trump har den här veckan häcklat dem som varnat för coronafaran och hävdat att de är hans politiska motståndare, eftersom de kritiserat planerna på stormöten.

Ursprungligen hade Trump tänkt hålla kampanjmötet på fredagen, men flyttade fram det en dag efter protester.

Fredagen har en speciell betydelse för de svarta i USA och i kombination med den uppblommade antirasistiska rörelsen och Tulsas rashistoria fick mötesplanerna häftig kritik.

Tulsa var skådeplats för de värsta rasrelaterade våldsamheterna i USA någonsin den 31 maj och den 1 juni 1921.

En vit mobb förstörde eller brände då hela 35 kvarter i stadsdelen Greenwood som beboddes av svarta. Det var det rikaste svarta bostadsområdet i USA.

Bränder i Tusla under raskravallerna 1921.
Brinnande svarta kvarter i Tulsa den 1 juni 1921. Bränder i Tusla under raskravallerna 1921. Bild: Everett Collection / AOP raskravallerna i Tulsa 1921,Tulsa

Ett okänt antal människor dödades. Uppskattningarna varierar mellan 36 och 300.

Tulsamassakern har varit ett känsligt ämne för staden. Först det här året kommer massakern att tas upp i historieundervisningen i stadens skolor.

Fredagen den 19 juni kallas allmänt ”Juneteenth” och firas som dagen då slaveriet avskaffades i den sista starka bastionen Texas 1865.

Hundratusentals människor över hela USA marscherade och demonstrerade mot rasism under fredagen.

Demonstration mot rasism i Washington.
Lokala basketspelare och deras supportrar marscherade i Washington. Demonstration mot rasism i Washington. Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS USA,rasism,Juneteenth

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes