Hoppa till huvudinnehåll

Blixtar, dunder och brak: Det stora åskvädersquizet

En blixt slår ner.
Åskväder kan vara mysiga om man sitter hemma i trygghet. Men åskan kan vara nyckfull och det gäller att ha stor respekt för den. En blixt slår ner. Bild: Marc Rossmann / Alamy/All Over Press blixtar

Åskväder kan vara riktigt spännande och välkomna element efter tryckande heta sommardagar. Men ibland kan det bli lite för spännande. Vad ska man akta sig för och vilka förberedelser borde man göra när åskan närmar sig? Och stämmer det att åskan kan förorsaka diamantregn?

  • Historiequizet: Mjölk, läsk och exklusiva festdrycker

    Ett historiequiz för hela familjen.

    Helsingfors stadsmuseum sammanställer varje vecka frågor kring gamla tiders fenomen. Denna gång är temat olika drycker. Ibland dricker vi för att släcka törsten, andra gånger för att skapa feststämning. Det är svårt att tänka sig firandet av märkesdagar eller årliga fester utan tillhörande drycker. Men den allra viktigaste drycken är vatten, eftersom vattnet är livsviktigt för oss.

  • Nya insikter för företagare under coronakrisen - arbetsinkomsten spelar stor roll även före pensionen

    Arbetsinkomsten bestämmer även sociala förmåner.

    Under våren och sommaren har många småföretagare inom till exempel turism- och restaurangbranschen påverkats av coronapandemin. Det här har lett till att flera har haft det kämpigt ekonomiskt, men även till att många företagare har insett kopplingen mellan inkomsten de uppger och vilka sociala förmåner de har rätt till. Carl Pettersson, VD för försäkringsbolaget Veritas, säger att många företagare har varit tvungna att skjuta upp sina försäkringsavgifter, men att många även har höjt sin arbetsinkomst under våren och sommaren.

Vetamix

Nyligen publicerat - Vetamix