Hoppa till huvudinnehåll

Knivattacken i Reading utreds som terrorbrott - minst tre dog

Ännu på vid middagstid på söndag bevakades avspärrningarna kring Forbury Gardens i Reading av polisen.
Ännu på vid middagstid på söndag bevakades avspärrningarna kring Forbury Gardens i Reading av polisen. Ännu på vid middagstid på söndag bevakades avspärrningarna kring Forbury Gardens i Reading av polisen. Reading

Brittisk polis utreder den händelse där åtminstone tre personer knivhöggs ihjäl i en park i staden Reading i Storbritannien på lördag kväll som terrorbrott. Den misstänkte gärningsmannen tros ha agerat ensam.

Den 25-årige gärningsmannen dök upp i den populära parken Forbury Gardens i cenrala Reading, ett 60-tal kilometer väster om London, vid 19-tiden på lördag kväll.

Sedan rusade han mellan olika sällskap som satt i parken och knivhögg människor - tillsynes - på måfå.

Ett ögonvittne berättar för nyhetsbyrån AP hur den misstänkte anföll åtminstone två sällskap genom att knivhugga människor i nacken och på kroppen.

- En person gick genom parken och skrek något obegripligt och gick fram till en grupp på tio personer och började knivhugga dem, berättar ett annat vittne för BBC.

På söndag morgon började det dyka upp blombuketter i närheten av den plats där minst tre människor miste livet i knivattacken.
På söndag morgon började det dyka upp blombuketter i närheten av den plats där minst tre människor miste livet i knivattacken. På söndag morgon började det dyka upp blombuketter i närheten av den plats där minst tre människor miste livet i knivattacken. Reading

Tre personer omkom och tre andra skadades svårt.

Efter knivdåden försökte mannen fly från platsen, men brottades ner av poliser som grep honom utanför parken.

Utreds som terrordåd

Ännu på söndag morgon rapporterades att dådet utreddes med hjälp av polisens terrorenhet, men att det inte betecknades som ett terrorbrott.

Senare på söndagen meddelade polisen att man hade ändrat brottsrubriceringen till misstänkt terrorhandling. Polisens nationella antiterrorenhet har nu tagit över utredningen.

Poliser står på vakt utanför den lägenhet i Reading där den misstänkte gärningsmannen uppges ha bott. Där genomfördes också en husrannsakan redan under natten efter dådet.
Poliser står på vakt utanför den lägenhet i Reading där den misstänkte gärningsmannen uppges ha bott. Där genomfördes också en husrannsakan redan under natten efter dådet. Poliser står på vakt utanför den lägenhet i Reading där den misstänkte gärningsmannen uppges ha bott. Där genomfördes också en husrannsakan redan under natten efter dådet. Reading

Polisen tror fortfarande att 25-åringen agerade ensam. Dådet uppges inte heller ha någon koppling till Black Lives Matter-protesten som hölls i parken en stund före attacken.

Enligt flera brittiska medier är gärningsmannen hemma från Libyen. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar också att mannen är libyer och hänvisar till "västliga underrättelsekällor".

Polisen uppmanade människor att undvika spekulationer kring motivet och låta bli att publicera fotografier på incidenten på sociala medier.

Källor: Reuters, AP, STT

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes