Hoppa till huvudinnehåll

Pust! Juni kan bli den varmaste någonsin – motsvarande temperaturer uppmättes senast år 1961

En kille och några barn hoppar i vattnet från en klippa.
Också luftfuktigheten ökar nästa vecka, vilket kan ge upphov till åska och göra luften kvav. En kille och några barn hoppar i vattnet från en klippa. Bild: Mostphotos / Katja Kircher Photography sommarlov,sommar,badstränder,simning,semester

Nästa vecka väntas temperaturerna spränga 30-gradersstrecket, rapporterar Yle Uutiset.

Finland inleder sin sommar med historiska temperaturer. Så här varmt har det inte varit sedan år 1961.

Juni månad håller redan på att bli den varmaste i mäthistorien, utgående från de temperaturer som redan uppmätts och prognoser för de kommande dagarna.

– Temperaturen stiger hela nästa vecka. På onsdagen lär vi uppnå 30 grader, på helgen kan det till och med bli 31 eller 32 grader, säger Yles meteorolog Kerttu Kotakorpi.

I stora delar av landet är medeltemperaturen upp till sex grader högre än vanligt. Också i norr är det i snitt kring fyra grader varmare än normalt den här tiden på året.

Gränsen för högsommarvärme har överskridits på alla mätstationer i landet, förutom i fjällen. Dagarna med högsommarvärme har nu varit 13 til antalet, och allt tyder på sju heta dagar till nästa vecka.

Luftfuktigheten ökar risken för åska

I landets norra delar är det något svalare än på andra håll, men inte heller där är det kallt: temperaturerna ligger kring 20-strecket.

Också luftfuktigheten ökar, vilket kan ge upphov till åska och göra luften kvav.

Meteorolog Kerttu Kotakorpi tror att det blir flera tropiska nätter nästa vecka, vilket innebär att temperaturen hålls över 20 grader mellan klockan 21 och 9.

Kotakorpi varnar för högt UV-index. Det är alltså viktigt att skydda sig från solen, dricka tillräckligt och kanske också slå på fläkten.

Texten är en bearbetning av Yle Uutisets artikel "Huh huh! Kesäkuusta voi tulla maamme mittaushistorian läkähdyttävin – näin kuuma oli viimeksi silloin, kun Juri Gagarin kävi Suomessa" skriven av Eelis Bjurström, översatt av Mikaela Remes.

Artikeln uppdaterades 22.6 klockan 10.14. "Mellan klockan 9 och 21" ändrades till "Mellan klockan 21 och 9".

Läs också