Hoppa till huvudinnehåll

Sommarsemester på BUU-ledarvis

BUU-klubbsledarna Emil, Lisa, Malin och Jontti har klättrat upp i ett träd och ler mot kameran
BUU-ledarna kan konsten att njuta av sommaren BUU-klubbsledarna Emil, Lisa, Malin och Jontti har klättrat upp i ett träd och ler mot kameran Bild: Yle/Barbro Ahlstedt Buu-klubben,lisa gerkman

Alla ser vi fram mot sommaren - en årstid som i bästa fall bjuder på välförtjänt vila, upptäcktsfärder och samvaro.

Hur har BUU-klubbsledarna Emil, Lisa, Malin och Jontti tänkt spendera sin sommarsemester och vad vill de tipsa om då det gäller innehåll för barn på teve och på Barnens Arena? Vi ställer dem några somriga frågor:

Nämn tre saker du gärna skulle vilja uppleva i sommar?

Emil:
- Jag vill träffa nya intressanta människor, prova på att paddla på en SUP-bräda och hitta en ny spännande glassort.

Glass i strut och blå himmer.
Är det sommar ska man testa minst en ny glassort tycker Emil Jokipalo Glass i strut och blå himmer. Bild: Yle glass,Sommarväder,sommar,Glasstrut,strutglass

Lisa:
- Jag vill gå till Borgbacken och åka berg- och dalbana och alla andra maskiner med min bästa kompis. Jag vill också segla med kompisar och ligga i hängmattan och göra ingenting.

Champagneregattan 2014
Segling, en viktig del av Lisa Gerkmans sommar Champagneregattan 2014 Bild: Niklas Evers hav skifferholmen

Malin:
- Jag vill ha många varma och soliga dagar, hitta på spontana och roliga idéer för sommaräventyr men också ha lugna dagar utan stress med bra böcker och poddar.

Böcker i bokhylla
Hur många böcker hinner Malin Olkkola läsa i sommar? Böcker i bokhylla Bild: Mostphotos bibliotek,läsning,böcker,bokhyllor

Jontti:
- Jag vill åka på en paddlingstur på ett stilla hav eller en spegelblank sjö, ordna en riktigt stor grillfest med vänner och familj man inte sett på länge och vara med om ett ordentligt åskväder!

Blixt över boastdshus.
Åskväder fascinerar Jontti Granbacka Blixt över boastdshus. Bild: Yle/Rolf Granqvist blixtnedslag

Men om det öser ner?

Emil:
- Då vill jag baka rabarberpaj och titta på någon film tillsammans med viktiga människor i mitt liv.

Lisa:
- I regn och rusk kanske jag ändå seglar. Eller går på äventyr i skogen eller tittar på en film. Om det är riktigt brutalt väder sitter jag inne och beundrar vädret.

Malin:
- Då eldar jag brasa i öppna spisen, kokar en tekopp och läser en riktigt bra och spännande bok.

Jontti:
- Då poppar jag popcorn, kryper under en filt med hela familjen och så drar vi lott om vilken film vi ska se. Efter filmen blir det antingen innebandymatch eller konstverkstad.

BUU-klubbsledarna Malin, Lisa och Jontti ligger på mage i ett tält och tittar mot oss genom i tältöppningen
BUU-klubbsledarna Malin, Lisa och Jontti på BUU-sommar inspelning i Borgå BUU-klubbsledarna Malin, Lisa och Jontti ligger på mage i ett tält och tittar mot oss genom i tältöppningen Bild: Yle/Ann-Catrin Rosenberg Buu-klubben,tält

Om du var fem år och fick bestämma vad familjen ska göra tillsammans?

Emil:
- Då skulle jag gärna åka iväg hem till Åland och semestra en tid vid vårt hus som vi har på Kumlinge.

Lisa:
- Då vill jag äta glass, leka tillsammans i skogen och åka båt.

Flygresorna ger skribenten dåligt samvete. Bild: YLE/Lassi Tolvanen
Då Malin var fem år var drömmen att få flyga långt bort med familjen Flygresorna ger skribenten dåligt samvete. Bild: YLE/Lassi Tolvanen Bild: YLE/Lassi Tolvanen flygresa

Malin:
- Då skulle jag önska att vi reser utomlands, kanske till Sicilien i Italien. Fast nu råder ju corona-läge så...

Jontti:
- Då vill jag att vi hyr en husbil och åker runt i Finland till olika badplatser.

Matkailuauto maantiellä.
En 5-årig Jontti Granbacka skulle önska sig en husbilssemester med familjen Matkailuauto maantiellä. Bild: Petteri Bülow / Yle Stamväg 51,Landsväg,trafikled,trafik,hastighetsbegränsning,hastighetsbegränsningar,bilar,trafikmärken,fortkörning,husbilar

En superhjälparinsats i sommar

BUU-klubbsledarna vill inte vara sämre än alla fantastiska superhjälparbarn som är hjälpsamma och snälla och vars goda gärningar vi får ta del av i Snällnytt i programmet Superhjälparna.

Så vad tänker då Emil, Lisa, Malin och Jontti göra för snälla gärningar?

Emil har redan gjort minst en i sommar då han klippte mammas gräsmatta. Lisa tänker hjälpa till med att hugga ved och leka med barn.

Malin ska hälsa på mommo och hjälpa henne med allt hon behöver hjälp med och så ska hon hälsa ofta på faffa som bor på demensboende.

Jontti ska handla, städa och umgås med Martha Mummi som är 99 år!

Det går bra att skicka in snällnyheter även om BUU-klubben har sommarpaus via denna länk: Bidrag till Snällnytt

Innehåll för barn varje dag på vanlig tid på Yle Fem

Efter midsommar tar BUU-klubbsledarna sommarlov i sju veckor. Under den tiden sänds innehåll för barn på vanlig BUU-klubbstid på Yle Fem klockan 18 varje dag.

På Barnens Arena finns det som vanligt massor med innehåll, både video och audio när man vill.

Vad vill BUU-ledarna tipsa om? Vad ska man inte missa av allt barninnehåll som Svenska Yle bjuder på i sommar?

BUU-klubbsledarna Lisa och Emil sitter och ler mot kameran.
Programledarna Lisa och Emil rekommenderar BUU-önskemusik BUU-klubbsledarna Lisa och Emil sitter och ler mot kameran. Bild: Yle/Barbro Ahlstedt Buu-klubben,emil jokipalo

- Det är inget lätt val, det finns ju så mycket guld, säger Lisa.

Både hon och Emil rekommenderar BUU-önskemusik med barnens egna låtönskningar. Det kommer ett nytt avsnitt varje vecka.

Både Malin och Jontti rekommenderar Astrid Lindgrens historier. På fredagskvällar sänds de omtyckta klassikerna - "Lotta på Bråkmakargatan" är först ut och "Du är inte klok Madicken" sänds från och med den 31 juli.

Jontti som med jämna mellanrum drömmer om att bli hundägare någon gång tänker titta på serien om "Valpen Micki" som man hittar på Piki-BUU på Barnens Arena.

Karaktärerna Super-Malin och Super-Jontti som medverkar i serien Superhjälparna står på en strand och tittar mot kameran
Super-Jontti och Super-Malin bjuder på lite skratt i serien Super-Jontti och Bråk-Britta Karaktärerna Super-Malin och Super-Jontti som medverkar i serien Superhjälparna står på en strand och tittar mot kameran Bild: Yle/Ann-Catrin Virkama Buu-klubben,superhjälparna

Vill man ha något att lyssna på så kommer det också under sommaren varje vecka en ny BUU-saga som man också hittar på Barnens Arena. Den vill både Malin och Jontti rekommendera.

Om man gillar att spela kan man testa på BUU-appen. Den är suverän att ladda ner med tanke på långa bilresor, eftersom den inte kräver nätförbindelse då man spelar. Denna vår har BUU-appen fått ett nytt räknespel.

Den 10 augusti är BUU-ledarna på plats i BUU-klubben igen. Tills dess önskar de alla en riktigt skön sommar! Ta hand om varandra och ät mycket glass !

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP