Hoppa till huvudinnehåll

EU kritiserar Kinas säkerhetslagar i Hongkong: ''Vi förhandlar inte när det handlar om mänskliga rättigheter''

Man och kvinna står vända mot varandra. I bakgrunden europeiska länders flaggor.
Ursula von der Leyen och Charles Michel träffade den kinesiska ledningen över en videokonferens under måndagen. Man och kvinna står vända mot varandra. I bakgrunden europeiska länders flaggor. Bild: EPA-EFE/All Over Press Ursula von der Leyen,Charles Michel

Mänskliga rättigheter och situationen i Hongkong var på dagordningen då EU:s och Kinas ledare diskuterade under måndagen. EU riktade skarp kritik mot Kina, med anledning av Kinas säkerhetslagar i Hongkong.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel träffade Kinas president Xi Jinping och premiärminister Li Keqiang i ett videomöte.

von der Leyen sa efter mötet att EU var tydligt med att Kinas säkerhetslagar går stick i stäv med internationella avtal.

- Europeiska unionen förhandlar inte när det kommer till mänskliga rättigheter och fundamental frihet, sa von der Leyen.

Tidigare har EU:s utrikesministrar uttryckt sin oro över lagförslaget som befaras utgöra ett slut på Hongkongs autonoma ställning och kränka Hongkongbornas yttrandefrihet.

EU och Kina diskuterade inte bara mänskliga rättigheter och förfarandet gällande Hongkong, utan också bland annat desinformation under coronautbrottet och cyberattacker mot till exempel sjukhus, enligt Michel.

Obalans på marknaden

En stor stötesten i förhandlingarna mellan EU och Kina är fortfarande öppnandet av den kinesiska marknaden för Europeiska bolag.

Europeiska bolag nekas tillträde till den kinesiska marknaden, medan Kina konkurrerar ''med ohederliga medel'' på den europeiska marknaden. Förhandlingarna om ett investeringsavtal som inleddes 2014 stampar alltså mer eller mindre på stället.

Både Peking och Bryssel hoppas på att snart kunna ingå ett avtal. von der Leyen beklagar de mycktet få framstegen, och riktar en känga åt Kinas håll.

- Vi har fortsättningsvis en obalanserad relation vad gäller handel och investering. Vi behöver dessutom mera ambitioner från Kinas håll för att komma fram till ett investeringsavtal.

EU är Kinas största handelspartner, men också en stor konkurrent på marknaden. Kina är dessutom en viktig partner och aktör vad beträffar internationella avtal, regler och organisationer - men även i klimatfrågor där EU anser att Kina borde göra mer.

Källor: Reuters, AFP, AP, SR