Hoppa till huvudinnehåll

Fyra gånger vanligare att någon drunknar i Litauen än i Finland – en holländsk aktivist startade kampanj för att rädda barnen

Litauiska barn förbereder sig för simundervisning vid bassängkanten.
Litauiska barn förbereder sig för simundervisning. Idag övar de sig på olika sorters fall i vattnet och på att rädda sig själva efter ett fall. Litauiska barn förbereder sig för simundervisning vid bassängkanten. Bild: Gustaf Antell Litauen,Vilnius,simhallar,simundervisning,simskolor,drunkning,Drunkningsdöd av ett barn,olyckor vid vatten

De baltiska länderna firar midsommarafton på tisdag och precis som i Finland drunknar många just de här dagarna. Litauen och Lettland är i särklass de länder i EU där flest personer drunknar varje år.

– När vi ser på statistiken ser vi att bara en av elva av de som drunknar är barn och ungdomar. Nästan alla som drunknar i Litauen är över trettio år gamla och alkohol är oftast inblandat.

Det säger Valdas Jankauskas, som är direktör på Litauens barn- och ungdomscenter. Vi står vid centrets simbassäng i Vilnius – framför oss övar barn sig på att falla i och sedan komma upp igen.

Varningsskyltar som bland annat förbjuder hopp i bassängen på väggen i en litauisk simhall.
Varningsskyltarna är placerade precis bredvid dörren till omklädningsrummet. Varningsskyltar som bland annat förbjuder hopp i bassängen på väggen i en litauisk simhall. Bild: Gustaf Antell Litauen,Vilnius,simhallar,Varningsskylt,design,simundervisning

– Det handlar om fulla människor som känner sig starka, men när de faller i vattnet har de ingen aning om vad de ska göra, enligt Jankauskas.

Litauen har flest drunkningsolyckor i EU med hela fyra gånger mer dödsfall per capita än Finland och sex gånger mer än EU som helhet.

– Vi har två mål. Vi vill förstås att barnen lär sig att simma. Men vi vill också att barnen lär sig säkerhet i och runt vatten, säger Jankauskas.

Det verkar som om allt fler föräldrar inser hur viktig säkerheten är – i år deltar över 10 000 barn i Litauen i olika kurser och utbildningar i vattensäkerhet.

Valdas Jankauskas är direktör fån Litauens barn- och ungdomscenter, som bland annat driver den här hallen med en simbassäng centralt i Vilnius.
Valdas Jankauskas är direktör från Litauens barn- och ungdomscenter, som bland annat driver den här hallen med en simbassäng centralt i Vilnius. Valdas Jankauskas är direktör fån Litauens barn- och ungdomscenter, som bland annat driver den här hallen med en simbassäng centralt i Vilnius. Bild: Gustaf Antell Litauen,Vilnius,simhallar,simundervisning,simskolor,Valdas Jankauskas

Med över 60 drunknade i Litauen förra året har landet den dystraste drunkningsstatistiken inom EU – 6,5 döda per hundratusen invånare per år.

Det är fyra gånger mer än Finland och sex gånger högre än hela EU. Fyra av fem är män, och fyra av fem med alkohol i blodet.

De flesta drunknar i någon av landets alla små sjöar och vattendrag, men i år, efter coronavåren, befaras många flockas till överfulla stränder och allmänna badplatser mer än vanligt.

Vi vill förstås att barnen lär sig att simma. Men vi vill också att barnen lär sig säkerhet i och runt vatten.― Valdas Jankauskas

Coronakrisen gör att livräddarna är mer utsatta än vanligt om de tvingas rädda någon som håller på att drunkna.

– Vi måste ge första hjälpen vid behov, säger Jonas Pirožnikas, chef för livräddarna i semesterorten Palanga i en intervju för LRT. Vi hinner inte fråga om de har varit utomlands eller kanske har feber.

Det kan bli brist på livräddare om många måste i karantän.

– Personal som har deltagit i en räddning måste i princip gå i två veckors karantän efter det, vilket kan leda till brist på livräddare.

Barn drunknar av föräldrars aningslöshet och slarv

Juni är ofta den värsta månaden och förra året drunknade 32 personer i juni – och som sagt spelade alkoholen en avgörande roll i majoriteten av fallen.

De gånger barn drunknar händer det oftast vid allmänna stränder och badplatser och ofta då i okända vatten. Bara i juni i fjol dog fem barn.

En familj med barnvagn har promenerat ner till floden Vilnia, som flyter genom staden Vilnius.
En barnfamilj har promenerat ner till floden Vilnia, som flyter genom staden Vilnius. En familj med barnvagn har promenerat ner till floden Vilnia, som flyter genom staden Vilnius. Bild: Gustaf Antell Litauen,Vilnius,barnfamiljer,drunkning,Drunkningsdöd av ett barn,Vilnia

– Som förälder var jag bekymrad över den dåliga simutbildningen här, säger Richard Schrijer, en holländare som har bott i Litauen i många år.

Han talar om sina barns uppväxt i Vilnius för över tio år sedan.

– Jag klagade så mycket att min litauiska fru till slut sa att jag ska vara tyst eller göra något åt saken.

Schrijer, en god nätverkare, kontaktade flera olika personer som hade nyckelroller i hur simutbildningen i Litauen såg ut på den tiden.

Ganska snabbt lyckades han samla ihop en grupp som åkte till Nederländerna för att se hur barn lär sig att simma där.

Eftersom Nederländerna är fyllda av kanaler och cyklar, övar barn där att falla i vattnet med kläderna på – en relativt vanlig olyckshändelse.

Richard Schrijer har en bakgrund i den holländska marinen och tycker att alltför många mänskor drunknar i världen. "Över 300.000 personer varje år", säger han flera gånger när vi träffas.
Richard Schrijer har en bakgrund i den holländska marinen och tycker att alltför många människor drunknar i världen. "Över 300 000 personer varje år", säger han flera gånger när vi träffas. Richard Schrijer har en bakgrund i den holländska marinen och tycker att alltför många mänskor drunknar i världen. "Över 300.000 personer varje år", säger han flera gånger när vi träffas. Bild: Gustaf Antell Litauen,Vilnius,Gamla staden, Vilnius,Richard Schrijer

Med i gruppen som flög till Amsterdam fanns bland andra Litauens vice idrottsminister, ledaren för kommunförbundet, idrottsledare och simlärare.

– Det var viktigt att också personer som rent konkret behövde lära sig något nytt var med, att resan inte skulle handla om att äta och dricka gott, säger Schrijer.

En av de inbjudna var Valdas Jankauskas från Litauens barn- och ungdomscenter.

En simmare räddas från drunkning i havet utanför Rio de Janeiro.
Räddning utanför Rio de Janeiro. Drunkning är ett av världens vanligaste sätt att dö av en olyckshändelse. Tryck på bilden för mer information (på engelska). En simmare räddas från drunkning i havet utanför Rio de Janeiro. Bild: imago/Fotoarena/ All Over Press drunkning,olyckor vid vatten,räddning,sjöräddning,Rio de Janeiro (stad),Brasilien

– När man vill förändra något är det bäst att veta vad man vill. År 2009 hjälpte Schrijer oss att förstå hur viktig säkerheten är, säger Jankauskas.

I flera år var det svårt att få politikerna och föräldrarna med. De som jobbade på att reformera simutbildningen ordnade kampanjer för att höja medvetenheten.

– Det tog tid, men attityderna förändrades. Det hjälpte också att Rūta Meilutytė tog OS-guld i bröstsim år 2012. I dag har vi över ett år långa köer till våra kurser, säger Jankauskas.

År 2009 hjälpte Schrijer oss att förstå hur viktig säkerheten är. Besöket i Holland var en tankeställare för oss.― Valdas Jankauskas

– Jag brukar skämta att allt fler litauiska föräldrar älskar sina barn, säger Jankauskas.

Richard Schrijer påpekar att samhället har ett ansvar för sina invånare och det oftast är lättast att jobba med barnen.

– När de viktiga lärdomarna rotas in i dig redan som barn, säger Schreijer, lär du dig också att undvika att du hamnar i samma situation som de som drunknar idag.

Till exempel att undvika att sitta berusad i en liten båt mitt i en liten sjö och fiska, utan flytväst.

En joggare springer längs med floden Neris, som flyter genom Vilnius i Litauen.
Floden Neris är ett av de vattendrag där staden Vilnius invånare brukar samlas för både joggning och fiske. En joggare springer längs med floden Neris, som flyter genom Vilnius i Litauen. Bild: Gustaf Antell Litauen,Vilnius,Neris,floder, åar och älvar,Joggning,drunkning,olyckor vid vatten

– Vi var ockuperade i 50 år och vi har kvar den sovjetiska mentaliteten att vi är "bäst" och vi är "mästare", säger Jankauskas.

I Sovjetunionen koncentrerades resurserna på att utbilda sportstjärnor, medan den breda massan fick klara sig själv.

– 95 procent av samhället fick aldrig chansen att lära sig att simma.

Den litauiska strategin bygger på att barnen idag växer upp i ett jämställt samhälle där självrespekten är i centrum. Då blir det naturligt att det är A och O att veta hur man räddar sig själv.

Föräldrarna lär sig av sina barn, men när de gäller de äldre generationerna väntas drunkningsdöden ännu i många år vara Europas högsta.

Under delar av Sovjettiden fick 95 procent av samhället aldrig chansen att lära sig att simma.― Valdas Jankauskas

Läs också