Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors stadsstyrelse säger nej till planerna för Lappvikens sjukhusområde

En flygbild av Lappvikens sjukhus med tillsatta datorgenererade byggnader.
Lappvikens sjukhus bygdes 1841 och huvudbyggnaden är ritad av arkitekt C.L. Engel. En flygbild av Lappvikens sjukhus med tillsatta datorgenererade byggnader. Bild: Arkkitehtitoimisto OPUS Oy, Arkkitehdit Soini & Horto Oy. Lappvikens sjukhus,arkitektur,Lappviken

Helsingfors stadsstyrelse röstade ner förslaget om att låta det internationella fastighetsbolaget Nrep ta över Lappvikens sjukhus.

Stadsstyrelsen beslöt att söka en lösning som respekterar områdets karaktär. En utredare ska tillsättas för att hitta en lösning.

SFP, De gröna, SDP och Vänsterförbundet röstade emot förslaget där Nrep skulle bygga ett hotell och två höghus i sjukhusområdets utkant. Huvudbyggnaden skulle ha blivit Tove Jansson-museum, kontor och vandrarhem.

Sannfinländarna och Samlingspartiet stödde å sin sida beredningen av planerna.

''Inte köpa grisen i säcken''

Inom SFP är man nöjd efter dagens beslut. Stadsstyrelsemedlemmen Marcus Rantala säger att det motförslag partiet stödde - alltså att tillsätta en utredare - motsvarar SFP:s syn på området.

Rantala betonar att utomstående aktörer behövs i utvecklingen av området. De kunde exempelvis vara privata investerare och stiftelser.

Ett stort problem med Nreps planer var enligt Rantala att man inte vet vem som skulle bli den andra stora användaren, efter att Moomin Characters drog sig ur planerna.

- Personligen kan jag inte stödja ett förslag där vi inte vet vem som blir den andra användaren. Det är att köpa grisen i säcken, säger Rantala.

Dagens beslut är inte ändå slutet på sagan om Lappvikens sjukhusområde. Diskussionen fortsätter och Rantala hoppas på att veta mer vid årsskiftet eller i början av 2021 då utredarens förslag ska stå klara.

Något hotell på det stället som fanns i förslaget tror Rantala inte att det blir.

- Ifall det ska lyckas måste placeringen bli längre mot Västerleden.

Byggplanerna har väckt stort motstånd

I maj förkastade stadsmiljönämnden förslaget där Nrep skulle ta över Lappvikens sjukhusområde. Förslaget kommer ursprungligen från den idétävling Helsingfors stad ordnade.

Fyra förslag på hur man kunde utveckla sjukhusområdet kom in, varav två gick vidare. Nrep:s konkurrent Y-stiftelsen drog sig ur tävlingen i början av året.

Byggplanerna i Nrep:s förslag väckte stort motstånd. Bland annat ansågs planerna överdimensionerade. Föreningen Pro Lappviken, en av områdets nuvarande hyresgäster, har högljutt protesterat mot förslaget.

Moomin Characters ingick till en början i planerna, där de skulle vara en av de största användarna av området. Det föll inte i god jord hos muminfansen, där en del menade att förslaget strider mot Tove Janssons andemening. Bolaget drog sig sedan ur planen för en dryg vecka sedan.

Tvisten har väckt intresse också utomlands, tidningen New York Times har till exempel uppmärksammat fallet.

Lappvikens sjukhus är byggt 1841 och är Finlands äldsta mentalsjukhus. Huvudbyggnaden är ritad av arkitekt C.L. Engel.