Hoppa till huvudinnehåll

Inga österbottniska strokepatienter får vård i Umeå just nu: "Regeringen ber att vi ska vara försiktiga med resor till Sverige"

Peter Nieminen
Peter Nieminen Bild: Yle/Anna Ruda Vasa centralsjukhus,peter nieminen

För tillfället kan de österbottniska strokepatienterna inte flygas till Norrlands universitetssjukhus i Umeå för vård. Dels är flygplatsen i Vasa stängd under coronaepidemin och dessutom är coronaläget i Västerbotten sämre än i Österbotten.

Peter Nieminen, som är chefsöverläkare vid Vasa centralsjukhus, berättar att en del strokepatienter vårdas i Vasa medan den som behöver mekanisk rengöring av blodkärl körs till Tammerfors.

- Vårt ”strokeflyg”, om man får kalla det så, till Umeå är tyvärr på paus. Flygplatsen här kommer väl att vara stängd ännu några veckor. Vi måste också ta i beaktande att regeringen ber att vi ska vara försiktiga med resor till Sverige och coronaläget är ju sämre där.

Nieminen konstaterar ändå att Västerbotten hör till de regioner i Sverige som inte har drabbats så hårt av coronaviruset.

- Men ändå är det nog fler coronapatienter där än här.

I Österbotten har coronaläget varit lugnt de senaste veckorna och Nieminen vill inte att någon österbottnisk strokepatient ska smittas i Umeå.

Inte många patienter

Om allt skulle ha varit normalt, tror Nieminen ändå inte att det skulle ha varit så många patienter som skulle ha skickats till Norrlands universitetssjukhus.

- De kommer ofta klumpvis, många på en kort tid och sen kan det ta flera veckor utan att det kommer någon, så jag tror inte det skulle ha varit så många.

Nieminen säger att körtiden till Tammerfors nu också är kortare eftersom vägarna är bara och det är ljust ute.

Under coronaperioden har folk inte sökt vård för andra sjukdomar heller, men Nieminen tror inte att det gäller strokepatienter.

- I värsta fall kanske någon har funderat lite längre där hemma, men på det stora hela har jag inte hört något. Om man är förlamad och har konstiga symtom så ska man alltid ringa, 116 117 ifall man funderar om man ska åka in till akuten eller inte.

Få sjuka under våren

Det att folk har hållit sig mera hemma har också gjort att smittspridningen av andra sjukdomar som influensa och magsjuka, varit mindre.

- På det sättet har det varit en frisk vår.

Nieminen är glad och nöjd över att coronaläget just nu är lugnt i Österbotten.

- Varje morgon kollar jag siffrorna och är glad när jag ser att de inte ändras. Nu inför sommaren när folk börjar resa mera så kommer säkert många att besöka våra trakter. Klart att det finns en risk och en rädsla att de smittade blir fler. Men jag hoppas på ett mirakel, säger Nieminen.